Kam je izginil sv. Ernest?

Zanima me, kdaj je na koledarju sv. Ernest? To vprašujem zato, ker je našemu očetu ime Ernest in smo njegov god vedno obhajali 12. januarja. Zasledil sem, da na ta datum ni več imena Ernest. Oče pravi, da že več kot šestdeset let goduje na ta dan in pri tem bo ostal. (Martin)

Kam je izginil sv. Ernest?V Bibliotheci sanctorum, kritični izdaji življenjepisov blaženih in svetnikov katoliške Cerkve, ki upošteva pokoncilsko reformo koledarja, sta omenjena dva: blaženi Ernest (ok. 1300–1364), ki je bil nadškof v Pragi in je imel pomembno vlogo na dvoru kralja Karla IV. (češka oblika njegovega imena je Arnošt); njegov spomin se obhaja 30. junija. Drugi pa je sveti Ernest iz Zwiefaltena v Nemčiji (1089–ok. 1150), benediktinski opat, ki je umrl kot mučenec v Palestini, njegov god je 7. novembra. Nemški Ekumenski svetniški leksikon pa predstavlja sv. Ernesta, vojaka, ki je umrl kot mučenec v Rimu (ok. 250) in je bil pokopan v katakombah. Njegove relikvije so leta 1700 slovesno prenesli v Salzburg. Ta svetnik, ki je v nemških deželah in tudi pri nas zelo češčen, goduje 12. januarja. Njegovo imen pomeni 'resen', 'odločen'. (sč)

Zajemi vsak dan

Človeško življenje je izročitev mene tebi; izročitev človeka sočloveku ustreza bistvu človeka samo v taki ljubezni, ki je celovita in brez pridržkov.

(Benedikt XVI.)
Nedelja, 23. Junij 2024
Na vrh