Sveti Anton in prašiček

Na slikah ali kipih sv. Antona puščavnika, ki goduje 17. januarja, je vedno ob njem prašiček. Svetnik ima ponavadi v rokah palico z zvončkom na vrhu. Zanima me, kaj ta znamenja pomenijo? (Jakob)

Sveti Anton in prašičekSveti Anton je živel strogo samotarsko življenje v puščavi. Prizadeval si je za krščansko popolnost, ki je ni mogoče doseči brez premagovanja skušnjav in težav. Brez boja ni zmage. Bog je dopustil, da ga je satan dolga leta mučil in ga skušal zapeljati v greh. Tudi v greh nečistosti, vendar mu ni nasedel. Za pravoverne Jude je prašič obredno nečista žival, zato je prašič »podoba« greha nečistosti. V zvezi s svetim Antonom pa ta razlaga ne drži. Resnica je tale: Svetega Antona puščavnika so zelo častili člani pobožne družbe hospitalitov ali antonianov, ki so vodili zavode za umsko prizadete. Darove za svoje oskrbovance so ponavadi nabirali sami: v rokah so imeli dolgo palico in z zvončkom so opozarjali na svoj prihod. Imeli so dovoljenje, da vodijo po mestnih ulicah prašičke, ki so jim bili podarjeni. Zaradi prašička je sveti Anton postal tudi zavetnik živinorejcev. (sč)

Zajemi vsak dan

Žena, ki ljubi moža, je srečna v zakonu, dokler lahko veruje vanj; tako dolgo ga ljubi. Z vero vanj se podira tudi ljubezen do njega.

(Anton Trstenjak)
Petek, 22. September 2023
Na vrh