Kako živeti advent danes (5)

Priloga z namigi, kako adventne šege in navade v družini živeti danes. Od kod izvirajo, zakaj jih ohranjati, predvsem pa, kako jih narediti ‘naše’.

Adventni čas polnijo običaji, ki naredijo dneve pred praznikom pričakujoče, vesele, posebne – adventne. Nekateri običaji so pokristjanjeni, drugi so nastali iz potrebe, tretji imajo korenine znotraj redovnih skupnosti, od koder so se razširili po svetu.
Danes so šege še vedno del adventne priprave in praznovanja, a njihov namen razvrednotijo bleščeče izložbe, ki nam božič vsiljujejo že oktobra.
Kako adventni čas živeti danes? Kako šege prikrojiti in posodobiti, da nas bodo povezovale s tradicijo, hkrati pa ustrezale našim časom, predvsem pa, da bomo vero z navdušenjem predajali naslednjim generacijam?
Dodali smo nekaj namigov za ustvarjanje in nasvetov, kako si s pomočjo vsebine knjigarn Ognjišča pomagate pripraviti prijetno praznovanje. Popoln advent je namreč – preprost!

Kako ziveti advent51POSTAVIMO JASLICE
Z jasličnimi postavitvami po cerkvah so začeli jezuiti leta 1560 na Portugalskem. V Ljubljani so bile prvič postavljene v jezuitski cerkvi leta 1644. Jaslice so več kot okras, vabijo nas k molitvi, premišljevanju, poglabljanju … V družinah med prazniki postanejo kraj srečevanja in vsakodnevnega druženja. Včasih so tudi razlog za kak nesporazum: Kdo bo danes dal ovčke spat? - Kdo je spet odnesel Jezuščka k sebi v posteljo? - Pazi, da se kralji ne razbijejo!
Svečke na adventnem venčku prižigamo postopoma. Tudi jaslice lahko ustvarjamo korak za korakom, in tako stopnjujemo pričakovanje. Na sredini adventa naberimo mah. Takšen sprehod ali izlet, ki naj ga vodi oče, je za otroke nepozabno doživetje, vedno ga komaj čakajo. In ko bodo odrasli, bodo komaj čakali, da po mah odpeljejo svojo družino. Kako ziveti advent50
Mah posušimo, potem pa naredimo družinski sestanek: Kakšne jaslice bomo letos postavili? Kaj lahko izdelamo sami, kaj bomo kupili? Ali bomo nadgradili lansko postavitev ali začeli nekaj povsem drugačnega? Družba nam vsiljuje obilje vsega. Jaslice takoj na začetku decembra … Naloga nas staršev, pa tudi babic in dedkov, je, da otroke iz veselega decembra “prestavimo” v advent. To včasih pomeni veliko pregovarjanja, ki pobere kar nekaj moči.
Otroci najtežje pričakujejo svoj rojstni dan: ali ga bomo zato, ker ga tako težko čakajo in neprestano sprašujejo, praznovali mesec dni prej? Ne bomo. Zakaj bi torej prestavljali Jezusov rojstni dan?
»Pri prijateljih imajo že jaslice, pri nas pa ne. Tudi mi jih hočemo!«
»Ampak pri njih se bodo božiča nasitili, še preden se bo Jezus rodil – pri nas pa ne!«
Ne gre le za tradicijo, temveč za vzgojo: kakšen bi bil božič, če Jezusa postavimo v jaslice že za Brezmadežno? Dolgočasen, vsakdanji, prav nič prazničen. Naučimo otroke pričakovati in praznovati. Naučimo jih, da je čakanje dobro: ko si vzamemo čas za pripravo na nek dogodek, se vanj bolj poglobimo, ga pretehtamo in se mu predamo.
Smrečico lahko postavimo nekaj dni prej, a lučke prižgimo šele na sveti večer. Tudi Marijo in Jožefa lahko vzamemo iz škatle na omari, a postavimo ju na pot. Nazaret naj bo v najbolj oddaljeni sobi našega doma. Jožef in Marija naj počasi obiščeta vse otroške sobe, shrambo in kopalnico, preden priromata do Betlehema. Kako ziveti advent52
Sveti večer je tako lep, da je škoda prehitevati. Mi, naši otroci in vsi ljudje tega sveta si zaslužimo, da se božič zgodi počasi. Tudi če ni vse bleščeče, tudi če so se pokvarile lučke – nič ne de, poberite sveče z adventnega venca in bo svetlo. Naporni časi so in težko si je kaj novega privoščiti, marsikdo težko živi. Prav ubogi povedo, da se v uboštvu naučiš pristno veseliti malenkosti. Največje božično darilo je Jezus. Edino to šteje. In kar je najboljše, tudi mi smo njegovo rojstnodnevno darilo: On hoče nas – ob jasicah, hrepeneče. Rodil se je za nas, objema nas v naši bolezni, utrujenosti. On prihaja, četudi imamo bolne otroke, če se je pokvaril avto, če testo za potico ni vzhajalo, če je v kuhinjskem koritu ostala neumita posoda, če dna košare za perilo niste videli že od poletja. Na sveti večer nič od tega ne šteje.
Bodimo drug z drugim in z Njim. Objeti.

 

oglejte si tudi celotno prilogo:

Kako živeti advent danes (1 - Začnimo, adventni venec, adventni koledar, adventni vrtiljak)

Kako živeti advent danes (2 - Bodi Miklavž tudi ti, Božično žito)

Kako živeti advent danes (3 - Izdelovanje voščilnic)

Kako živeti advent danes (4 - Božična devetdnevnica)

(se nadaljuje ...)

M. Pezdir Kofol, Advent: Priloga, v: Ognjišče 12 (2022), 45-56.

izbira in pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh