Kako živeti advent danes (3)

Priloga z namigi, kako adventne šege in navade v družini živeti danes. Od kod izvirajo, zakaj jih ohranjati, predvsem pa, kako jih narediti ‘naše’.

Adventni čas polnijo običaji, ki naredijo dneve pred praznikom pričakujoče, vesele, posebne – adventne. Nekateri običaji so pokristjanjeni, drugi so nastali iz potrebe, tretji imajo korenine znotraj redovnih skupnosti, od koder so se razširili po svetu.
Danes so šege še vedno del adventne priprave in praznovanja, a njihov namen razvrednotijo bleščeče izložbe, ki nam božič vsiljujejo že oktobra.
Kako adventni čas živeti danes? Kako šege prikrojiti in posodobiti, da nas bodo povezovale s tradicijo, hkrati pa ustrezale našim časom, predvsem pa, da bomo vero z navdušenjem predajali naslednjim generacijam?
Dodali smo nekaj namigov za ustvarjanje in nasvetov, kako si s pomočjo vsebine knjigarn Ognjišča pomagate pripraviti prijetno praznovanje. Popoln advent je namreč – preprost!

Kako ziveti advent30

IZDELOVANJE VOŠČILNIC
Stari Kitajci so prvi ‘izumili’ pošiljanje voščilnic. Pošiljali so si ročno okrašena voščila ob novem letu. Tudi v starem Egiptu se je kasneje razvila podobna tradicija pošiljanja na papirusove zvitke zapisanih voščil ob novem letu. Sir Henry Cole je v Angliji v 19. stoletju izdelal prvo komercialno božično voščilnico. Od takrat je bilo poslanih že nešteto božičnih voščilnic. Še vedno pa velja, da so najlepše tiste, ki nastanejo z nekaj truda, najsibo pri izdelavi ali pri izbiri besed.
V naših knjigarnah najdete vse potrebno za izdelovanje voščilnic, prazne (naredi sam) voščilnice. Pa tudi že pripravljene – samo še lepo izbrano voščilo napišete.

 

oglejte si tudi prvi dve nadaljevanji:

Kako živeti advent danes (1 - Začnimo, adventni venec, adventni koledar, adventni vrtiljak)

Kako živeti advent danes (2 - Bodi Miklavž tudi ti, Božično žito)

(se nadaljuje ...)

M. Pezdir Kofol, Advent: Priloga, v: Ognjišče 12 (2022), 45-56.


izbira in pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh