Kako živeti advent danes (4)

Priloga z namigi, kako adventne šege in navade v družini živeti danes. Od kod izvirajo, zakaj jih ohranjati, predvsem pa, kako jih narediti ‘naše’.

Adventni čas polnijo običaji, ki naredijo dneve pred praznikom pričakujoče, vesele, posebne – adventne. Nekateri običaji so pokristjanjeni, drugi so nastali iz potrebe, tretji imajo korenine znotraj redovnih skupnosti, od koder so se razširili po svetu.
Danes so šege še vedno del adventne priprave in praznovanja, a njihov namen razvrednotijo bleščeče izložbe, ki nam božič vsiljujejo že oktobra.
Kako adventni čas živeti danes? Kako šege prikrojiti in posodobiti, da nas bodo povezovale s tradicijo, hkrati pa ustrezale našim časom, predvsem pa, da bomo vero z navdušenjem predajali naslednjim generacijam?
Dodali smo nekaj namigov za ustvarjanje in nasvetov, kako si s pomočjo vsebine knjigarn Ognjišča pomagate pripraviti prijetno praznovanje. Popoln advent je namreč – preprost!

Kako ziveti advent30BOŽIČNA DEVETDNEVNICA
Devet večerov pred božičem se odpravimo v cerkev v pričakovanju Kralja, ki prihaja. Ta navada prihaja z drugega konca sveta, iz Mehike. Izprosili so jo avguštinci, pri papežu Sikstu V. Druga razlaga pravi, da je devetdnevnica nastala po pregonu Mavrov iz Španije. Tam se je pojavilo novo misijonsko območje, kjer so oznanjevali frančiškani. V baroku je imelo gledališče oz. igranje vlog pomembno vlogo tudi pri pokristjanjevanju, zato so želeli zaigrati Marijino in Jožefovo iskanje prenočišča. Od tod izvirajo obhodne devetdnevnice.Kako ziveti advent41
Spomnim se, kako je na poti v vaško cerkev pod gojzarji škripal sneg, kako nas je otroke stisnilo, ko smo tekli čez tisti najtemnejši del vasi, kjer je (prav kot bi bilo naročeno) v adventu ‘crknila’ javna razsvetljava, kako nas je v cerkvi zeblo, a nam je bilo hkrati toplo … Kako nas je Jezus počasi segrel in kako smo veseli tekli v hrib, nazaj domov. Pojdimo tudi danes v cerkev peš, kot Marija in Jožef, po mrazu in burji; neprecenljiv je občutek, ko se pred Jezusom “odtaljuješ” – ko se segreva najprej telo, potem še srce. Da bodo večeri pred božičem še zanimivejši, pa lahko prazne kozarce od kumaric, medu, marmelade premažemo z lepilom (vzemite belo lepilo za les), ga posujemo z bleščicami in iz žice naredimo ročaj – že imamo lampijonček, v katerega damo svečko, in … pridite, molimo!

 

oglejte si tudi celotno prilogo:

Kako živeti advent danes (1 - Začnimo, adventni venec, adventni koledar, adventni vrtiljak)

Kako živeti advent danes (2 - Bodi Miklavž tudi ti, Božično žito)

Kako živeti advent danes (3 - Izdelovanje voščilnic)

(se nadaljuje ...)

M. Pezdir Kofol, Advent: Priloga, v: Ognjišče 12 (2022), 45-56.


izbira in pripravlja Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh