Papež Frančišek preseneča

Papež Frančišek presenečaPapež Frančišek je prinesel nov slog papeževanja. Ta je opazen že pri njegovi obleki, pa tudi v dejstvu, da se ni preselil v apostolsko palačo, ampak stanuje v Domu sv. Marte, kjer v tamkajšnji kapeli vsak dan mašuje in na njemu lasten prisrčen način nagovarja udeležence maše. Včasih je kar neverjetno konkreten. Tako je ob berilu, ki opisuje mučeništvo prvega mučenca Štefana dejal, da obrekovanje uničuje Božje delo. V prejšnjih nagovorih je poudaril, da ponižnost pomeni napredek v krščanskem življenju, da nas Gospod odrešuje s svojo ljubeznijo ... K mašam je povabil tudi vrtnarje in ljudi, ki skrbijo za snago v Vatikanu, torej 'najnižje'.

Poleg tega, da je sprejel predsednika Organizacije združenih narodov in Nobelovega nagrajenca za mir, ni mogel iz svoje kože in je tako 27. marca pisal obiskovalcem rimske Karitas: »Zahvaljujem se vam, za vašo bližino in naklonjenost. Naj vam Bog bogato poplača. Hvala vam, ker molite zame ..., ker sem molitve zelo potreben. Vedite, da vas nosim v svojem srcu in da sem vam vedno na razpolago.«

Novi papež je za poskrbel za posebno presenečenje, ko je imenoval skupino osmih kardinalov, ki mu bo svetovala pri vodenju vesoljne Cerkve in ki naj bi preučila osnutek ponovnega pregleda apostolske konstitucije Pastor bonus, ki ureja delovanje rimske kurije. S tem je sledil predlogom, ki so jih kardinali dali že na zasedanjih pred konklavom. Skupino sestavljajo kardinali z vseh celin.

Zajemi vsak dan

Marija, s svojim življenjem te moramo posnemati: v tvoji veri, v tvojem upanju, predvsem pa v tvojem usmiljenju.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 29. Maj 2024
Na vrh