Kako je papež Frančišek govoril o Janezu Pavlu II.

Kako je papež Frančišek govoril o Janezu Pavlu II.Janeza Pavla II. bo za svetnika razglasil papež Frančišek, ki je z njim tudi povezan. Novi svetnik je leta 1992 sedanjega papeža imenoval za škofa, leta 2001 pa ga je uvrstil v kardinalski zbor. Zato navedimo nekaj misli iz pridig takratnega buenosaireškega nadškofa.

»Janez Pavel II. se ni bal, ker je svoje življenje preživel v premišljevanju vstalega Gospoda,« je dejal kardinal Bergoglio 1. maja 2011 v stolnici argentinske prestolnice. Na ta dan je bil papež iz Poljske v Rimu razglašen za blaženega. »Janez Pavel se ni bal in prav zaradi tega je rušil diktature. Pogum, ki nam ga daje Kristusovo vstajenje, mir zaradi tega, ker nam je odpuščeno po Gospodovem usmiljenju, nam jemljeta strah. Naj nam danes v našem srcu odmevajo Jezusove in besede Janeza Pavla: "Ne bojte se",« je sklenil bodoči papež.

Šest let pred tem, 4. aprila 2005, je buenosaireški nadškof daroval spominsko mašo za dva dni prej umrlim papežem Wojtylom. Med drugim ga je takole označil: »Janez Pavel je bila dosleden Gospodov pričevalec in je bil vedno združen s svojim ljudstvom z vztrajnostjo božjega človeka. Z vztrajnostjo tistega, ki je vsako jutro več ur preživel v molitvi in se tako prepustil, da ga oblikuje Božja moč. Povezanosti ni mogoče kupiti, ni je mogoče proučevati, povezanost negujmo v srcu z molitvijo. Verujem, da moremo o Janezu Pavlu II. reči, da je bil dosleden človek, ker se je pustil oblikovati Božji volji. V času, v katerem potrebujemo bolj pričevalce kot učitelje, je Janez Pavel vse do konca živel prav tako: kot zvest pričevalec,« je dejal takratni buenosaireški nadškof.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh