Pavel Zlobec

Svetniški Jakob Ukmar mi je dejal, naj grem delat v astronomski observatorij.

Pavel Zlobec

Septembra se ponovno odprejo vrata šolskih učilnic in nove generacije učencev ter dijakov si spet začnejo nabirati znanje. Nova spoznanja odkrivajo znanstveniki, ki raziskujejo ali potrjujejo zakonitosti v naravi. Med te spada tudi tokratni gost mesca, tržaški Slovenec Pavel Zlobec, ki se je ukvarjal z astronomijo in nam je zapletena spoznanja skušal posredovati na preprost način.

1309-008a

    Rojen je konec leta 1939 v Trstu, kjer se je po medvojnem bivanju v Krajni vasi tudi šolal na slovenskih šolah. Po klasičnem liceju je študiral fiziko in potem delal na t. i. Bazovskem observatoriju, kjer je proučeval Sonce. Izpopolnjeval se je v tujini (Zürich, London, ZDA) in sodeloval z drugimi znanstveniki. Sam in skupaj z njimi je napisal več kot 120 znanstvenih razprav ter številne poljudne članke. Od leta 2006 je upokojen, a še vedno dejaven tudi na znanstvenem področju.

Zajemi vsak dan

Človek ni le sam svoje usode kovač. V njegovo zgodovino posega Bog: nezmotljiva previdnost Boga Očeta, darujoča se ljudomilost Boga Sina in vseobsegajoča ljubezen Svetega Duha.

(Jože Smej)
Petek, 29. September 2023
Na vrh