Oljarstvo Lisjak

1312-034aa copyOb koncu oktobra se v slovenski Istri prične delo v oljčnih nasadih. Pridobivanje zelenega zlata, kot oljčnemu olju rečejo oljkarji, je zelo tesno povezano s to pokrajino in z ljudmi, ki živijo v teh krajih. Tokratni obisk je bil namenjen družini Lisjak, kjer z oljkami in oljčnim oljem živijo vsak dan.

»Delo z oljkami in oljarno je začel že moj oče,« je pripoved začel Gregor, sin Franka Lisjaka, ki je pred več kot 20 leti začel z oljarno – kje drugje kot v domači garaži. Oljarni Torkla Šalara v Kopru so Lisjakovi zaradi čedalje večjega obsega dela pred dvema letoma dodali še novo in sodobno opremljeno oljarno v Krkavčah.

1312-034a copy

Ob mojem prihodu na dvorišče Torkle Šalara, malce pred enajsto uro dopoldne, so okoliški domačini, po večini starejši gospodje, že praznili vreče z nabranimi oljkami v kontejnerje, namenjene za tehtanje. Vsak oljkar je imel svoje mnenje o letošnji sezoni, o pridelku, vremenu, tudi kakšna politična debata ni izostala. Skozi kramljanje z njimi sem ugotovil, da se z oljkami ukvarjajo že vse življenje in jim oljčno olje ne predstavlja želje po zaslužku, ampak je to del njihovega okolja in življenja. V slovenski Istri je interes za oljkarstvo precej narasel, saj so v dvajsetih letih na tem območju povečali nasade oljk s 400 ha na več kot 1600 ha.

1312-034gMedtem se je lastnik Franko z viličarjem že podajal od kontejnerja do kontejnerja in vozil oljke na tehtanje. Vsak kontejner se po tehtanju označi z imenom in s težo. Oljkarji pustijo pri vhodu v oljarno še z imeni označene posode in tukaj se njihovo delo konča, saj se morajo naslednji dan le še oglasiti in pobrati posode z oljem. Zdaj z delom začne oljar/torklar.

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh