Umetniki za Karitas

1309-035b copyVsak lahko bližnjemu pomaga s talentom, ki ga je najbolj razvil. Nekateri to počnejo s svojo slikarsko nadarjenostjo v okviru mednarodne likovne kolonije pod okriljem projekta Umetniki za Karitas. Letos so se likovni umetniki že devetnajsto leto zapored zbrali na tradicionalnem kraju, Sinjem vrhu nad Ajdovščino.

1309-034d copyOd 19. do 23. avgusta se je na Sinjem vrhu zbralo deset akademsko izobraženih ali drugače priznanih likovnih umetnikov iz domovine in tujine. Izbor povabljenih slikarjev opravijo člani organizacijskega in strokovnega sveta, med povabljenimi umetniki imajo prednost tisti, ki v kolonijah Umetniki za Karitas še niso sodelovali oz. so s podarjenimi deli uspešno podprli namene prejšnjih kolonij. Po besedah Jožice Ličen, odgovorne voditeljice projekta, se ni bati, da bi zmanjkalo slikarjev, ki želijo sodelovati, prej obratno – predlog slikarjev za naslednje leto je že narejen in mnogi, ki so že sodelovali, se zanimajo, kdaj bodo spet lahko del kolonije.

Letošnje geslo je Pridite in poglejte. Vzeto je iz naslova Slovenskega pastoralnega načrta, ki nas kot dokument vabi k večji pozornosti do sočloveka, k večji solidarnosti in novi rasti v osebni veri. Če naslov pogledamo v kontekstu kolonije, lahko z njim povežemo praktični vidik tega vabila: pridite in darujte svoj dar, ki je lahko tudi čas, talent, znanje, skratka pomoč. Na drugi strani v njem odkrijemo povabilo vsem ljudem, naj se jim skozi ustvarjena dela odpira pogled v umetnost, ki človeka plemeniti, in jih nagovarja k dobrodelnosti, ki človeka bogati.

 1309-036a 1309-035e 

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh