Papež Frančišek: pot do svetega sedeža

Papez Francisek1V času letošnjih velikonočnih praznikov je na filmska platna v Sloveniji prišla koprodukcijska drama o aktualnem papežu Frančišku, ki je že od samega začetka zelo priljubljen med verniki in ki s svojim delovanjem pozitivno odmeva tudi v splošni svetovni javnosti.

    Francisco – El Padre Jorge
    Režija: Beda Docampo Feijoo
    Igrajo: Dario Grandinetti, Silvia Abascal, Leonor Manso
    Žanr: biografska drama
    Produkcija: Španija/Argentina/Italija (2015)
    Ocena: 4,5
    Primernost za družine: 5
Prvi igrani celovečerni film o prvem papežu iz Latinske Amerike prihaja natanko tri leta po začetku njegovega papeževanja, za papeža je bil namreč izvoljen 13. marca 2013.

Koprodukcijska biografska drama pripoveduje zgodbo o leta 1936 v argentinskem Buenos Airesu rojenem Jorgeju Mariu Bergogliu (igra ga argentinski igralec Dario Grandinetti),

    Biografska drama o življenjski poti papeža Frančiška dopolnjuje razmeroma bogat seznam filmov o papežih. Od slednjih se je na filmskem traku še posebej pogosto znašel pokojni papež Janez Pavel II. Eden najbolj znanih filmov o njem je bil posnet leta 2005, naslovljen je bil preprosto Papež Janez Pavel II., glavno vlogo je odigral Jon Voight. V letih 2005–2006 je nastala tudi dvodelna televizijska miniserija o njegovem življenju – prvi del nosi naslov Karol, človek, ki je postal papež, drugi pa Karol, papež, ki je ostal človek (vir: IMDB).
od njegove odločitve za odhod v bogoslovje do pričetka papeževanja. Film je posnet po leta 2013 napisani knjigi argentinske novinarke italijanskih korenin Elisabette Pique, na katere zgodbi sloni lik novinarke Ane (v filmu jo igra španska igralka Silvia Abascal).
Zgodba filma je podana skozi oči mlade novinarke Ane. Začne se leta 2013, ko si Ana v Buenos Airesu ogleduje lokacije, ki so bile ključne v življenju aktualnega papeža. Nato pa preskoči v leto 1953, v obdobje, ko se mladi Jorge odloči za duhovniško pot, in od tam potem podaja zgodbo vse do njegove izvolitve za papeža.

Žanrsko in tehnično gre za povprečen film, njegova glavna vrednost se skriva v pozitivno naravnani zgodbi, ki na sproščen način poda vpogled v življenje in nazore papeža Frančiška. Papez Francisek2Prikaže ga kot skromnega in prijaznega, a obenem načelnega in odločnega dušnega pastirja, ki po vzoru sv. Frančiška posebno pozornost namenja revnim.

V naših kinematografih od 24. marca 2016.

Rehar A., Film, v: Ognjišče (2016) 4, str. 96.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh