Nasveti umirajočega obiskovalcu

povejmo z zgodbo 11 2015aNe pusti me samega v zadnjih urah mojega življenja.
Stoj mi ob strani in ko me napadajo jeza, žalost in obup, mi pomagaj, da se bom umiril.
Ko sem brez besed in sediš ob meni, ne misli, da ničesar ne čutim, vse, kar govoriš, lahko slišim, čeprav so moje oči zaprte. Zato bodi pozoren. Ne govori karkoli, ampak govori besede, ki mi bodo v pomoč.
Koristilo mi bo, če mi ne boš govoril besed, ki mi bodo oteževale slovo s tega sveta, ampak mi ga olajševale. V tistem trenutku veliko stvari zame ni več pomembnih.
Poslušam, čeprav moram biti tiho.
Drži me za roko. Moja roka ti bo govorila. Otiraj pot z mojega čela. Popravljaj odejo na postelji. Če v tistem trenutku govorijo dejanja sama, potem jim pusti, da govorijo.
Vendar tudi ti kaj spregovori. Tudi če te zmagujejo čustva. Upam, da znaš moliti. Ne pritožuj se in ne obtožuj. Ni razloga za to. Bodi hvaležen.
Vedeti moraš, da sem bliže vstajenju, kakor si ti.
Naj moja smrt postane zate pridobitev. Odslej živi z novo zavestjo. Postal bom lepši, zrelejši in globlji. Bliže ti bom in srečnejši bom, kakor sem ti sedaj v svoji zadnji uri.

RUSTJA, Božo. (Povejmo z zgodbo). Ognjišče, 2015, leto 51, št. 11, str. 26
zgodba tudi v knjigi Zgodbe za skladen zakon in družino,
zgodba bo tudi v novem izboru zgodb Boža Rustje: V preizkušnji mi bodi blizu, Gospod, ki izide konec meseca novembra 2020.

Zajemi vsak dan

Človek ni le sam svoje usode kovač. V njegovo zgodovino posega Bog: nezmotljiva previdnost Boga Očeta, darujoča se ljudomilost Boga Sina in vseobsegajoča ljubezen Svetega Duha.

(Jože Smej)
Petek, 29. September 2023
Na vrh