Ljubezen

povejmo z zgodbo 04 2006aMost na reki Kwai je povezan z eno znamenitih zgodb druge svetovne vojne, ki je navdihnila tudi znani film. Razmere za jetnike v japonskem vojnem ujetništvu so bile zares nevzdržne in umrljivost zelo visoka.
Za golo preživetje so bili pripravljeni storiti marsikaj ... videli so samo še sebe in svoje potrebe in prav »živalsko« sebični so bili. Izmikali so celo hrano svojim umirajočim tovarišem. Ali se bo našel kdo, ki bo prekinil tako obnašanje, ali se bo to ravnanje ustavilo in si bodo zaporniki skupaj pmagali preživeti... "Čudež" se je res zgodil. Kaj se je tako dotaknilo teh ljudi v tistih nečloveških razmerah? Razlog za spremembo je bilo dejanje zapornika Angusa McGivraya. Njegov prijatelj je bil na smrt bolan in nekdo mu je ukradel odejo. Angus mu je dal svojo. Spet drugi mu je ukradel hrano in Angus mu je spet odstopil svojo. In kaj se je zgodilo? Angusovemu prijatelju se je stanje izboljšalo. Zato pa se je Angus nekega dne zgrudil zaradi podhranjenosti in od izčrpanosti umrl. Tako je s svojimi dejanji ljubezni do bližnjega odgovoril na Kristusov zgled in dobesedno dal svoje življenje za svojega prijatelja.

zgodba je objavljena tudi v knjigi Zgodbe za pogum (zbral Božo Rustja). Ognjišče. Koper. 2009. str. 43.

Postrgajte stari kvas, da boste novo testo, ker ste nekvašeni. Kristus, naše pashalno jagnje, je bil namreč žrtvovan. (1 Kor 5, 7)

On je sam sebe dal v odkupnino za vse.(1 Tim 2, 6)

Nato pa je prišel Kristus kot veliki duhovnik dobrih stvari, ki so se zgodile. Skozi večji in popolnejši šotor, ki ni narejen z rokami, se pravi, ki ni od tega stvarstva, je stopil v svetišče enkrat za vselej, ne s krvjo kozlov in juncev, temveč s svojo krvjo in dosegel večno odkupljenje. (Heb 9,11-12)

Kajti ko smo bili še slabotni, je Kristus v času, ki je bil za to določen, umrl za brezbožne. Težko namreč, da bi kdo umiral za pravičnega: morda bi si kdo še upal umreti za dobrega. Bog pa izkazuje svojo ljubezen do nas s tem, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki. (Rim 5,6-8)

Saj tudi Sin človekov ni prišel, da bi mu stregli, ampak da bi stregel in dal svoje življenje v odkupnino za mnoge. (Mr 10, 45)

»Ljubi Gospoda, svojega Boga, iz vsega srca, z vso dušo, z vso močjo in z vsem mišljenjem in svojega bližnjega kakor samega sebe.« (Lk 10, 27)

 

povejmo z zgodbo 04 2006d   

RUSTJA, Božo. (Zgodba s srcem). Ognjišče, 2005, leto 43, št. 4, str. 58-59.

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh