Ognjišče - april 1967

1967 04 naslovnaV tem mesecu obhajamo nedeljo Dobrega pastirja — Jezusa. Papež je hotel, da bi ta nedelja bila nedelja duhovniških poklicev. Kaj vse je odvisno od enega samega duhovnika! V svojem življenju bo vplival na nekaj tisoč ljudi, da bodo spoznali Boga, ga vzljubili in živeli po njegovih zakonih. Pomagal jim bo, da bodo svojo dušo zveličali. Ali se zavedam, kaj to pomeni? Ena sama duša! Jezus je rekel: »Kaj človeku koristi, če ves svet pridobi, če pa svojo dušo pogubi?« Če bi ne postal duhovnik, koliko ljudi bi propadlo, se pogubilo za večno? Ali razumeš sedaj, zakaj je duhovnik tako srečen, ko pripelje k Bogu dušo? Kaj pa ti, si se kdaj vprašal: »Zakaj pa ne bi bil tudi jaz med njimi?« Si kdaj komu pomagal, da se je za to odločil? Moliš kaj, se žrtvuješ, zato da bi naš narod imel dovolj duhovnih voditeljev? Če tega še nisi storil, stori sedaj.

PISMO TEGA MESECA

Bom iskren. Star sem osemnajst let. Obiskujem gimnazijo. Po končani osnovni šoli sem se ves spremenil. Začel sem zahajati v tako družbo in od tod moja sprememba. Spremenila se je moja zunanjost. Dolgi lasje, široke hlače in povrhu še kajenje. Postal sem torej pravi pravcati huligan. Sedaj pa se v meni prebuja nekaj bolj idealnega, nekaj, kar me navdaja s srečo.

    Prava ljubezen ne potrebuje besed. Bereš jo v vsakem pogledu, v vsakem stisku roke, z obraza in iz vedenja. Besedni izlivi so dostikrat lepa posoda za prazna čustva in na take besede se je ujelo že mnogo deklet. Ne pravim, da so besede brez pomena. Vsekakor se morata fant in dekle, ki mislita resno, pomeniti o svojih čustvih. (odgovor na pismo meseca)

Lansko leto sem med počitnicami slučajno spoznal dekle. Kasneje sem izvedel, da me ljubi. Zapustil sem družbo svojih vrstnikov, »klapo«, čeprav sem to težko storil. Vso pozornost sem začel obračati na tisto dekle. Začel sem se vesti drugače, postal sem novi fant. Za ta odločni korak se moram zahvaliti njej. Povedati vam moram, da je čisto drugačna kot tiste, s katerimi sem se do sedaj srečeval. Močno se razlikuje od drugih.

Kasneje sva začela hoditi skupaj v cerkev, v kino ... skratka, povsod sva bila skupaj. Prav ona mi vliva moči, ki so mi potrebne, čeprav je stara šestnajst let, je pravo nasprotje od mene. Priznam vam, da jo imam rad. Vendar me muči misel, da ji ne znam razkriti svojih čustev. Z njeno pomočjo si utrjujem voljo in še in še ... Prav zato ji hočem izkazati hvaležnost in ji uresničiti ljubezen, po kateri hrepeni.

To je moja izpoved. Zdaj pa vas vprašam, kako naj to napravim. Kako naj se ji oddolžim za njeno naklonjenost? Kako naj se ji približam? Kako naj ji razodenem svoja čustva?

A. I .

TI, KI IŠČEŠ ... TI, KI DVOMIŠ

1967 04 ti ki iscesŽivljenjske smernice tajnika OZN - odkrili so dnevnik Daga Hammarskjolda

Zgodovino našega stoletja pišejo ljudje dveh vrst: temne veličine, obsedene od ošabnosti, maščevalnosti, krutosti, pohlepa po oblasti in svetle veličine, ki jih navdihujejo plemenitost in dobrota, požrtvovalnost, sočutje do trpečih.

    Močnejši je vedno tisti, ki zna skleniti roke
    Kierkegaard, danski filozof

Ena izmed teh svetlih veličin je bil Dag Hammarskjold. Do njegove smrti, pravzaprav do lanskega leta, ko je izšel na švedskem njegov dnevnik »Vagmarken« (Beležke), nismo vedeli, kaj je navdihovalo njegova prizadevanja za mir, njegovo delo glavnega tajnika OZN. Za njegov dnevnik ni nihče vedel. Našli so ga med njegovimi papirji v New Yorku. V njem je bilo tudi pismo, naslovljeno na nekega prijatelja: »... Začel sem pisati z namenom, da teh vrstic ne bo nihče bral. Po tem pa, kar se je zgodilo pozneje, in po tem, kar je bilo rečeno na moj račun, se je stvar spremenila, če misliš, da je vredno, ga lahko objaviš.« V zadnjih mesecih je knjiga že izšla v angleškem, nemškem, italijanskem jeziku.

    Vzemi nas, Gospod, v svojo službo. Nikogar naj nas ne bo strah, razen tebe, le tebi naj sledimo.
    Naredi nas bolj pogumne in dobre, naj bodo naša srca bolj čista.
    Vej nas, kot veje kmet pšenico, na katero je ljubosumen.
    Za služabnike nas, Kristus, sprejmi. Oboroži nas z vero, s ponosom; oboroži nas z ljubeznijo, z dobroto.
    Z močjo, ki jo daje upanje, oboroži nas. Kristus, Kristus, vzemi nas v svojo službo.(P. Doncoeur, S. J.)

(...)Človek ki je bil gospodar v stekleni palači Združenih narodov, je sklenjenih rok molil takole: »Pomagaj mi, da ti pripravim pot, da se ti zahvalim za vse, kar sem doživel, da nikdar ne pozabim na potrebe drugih. — Imej usmiljenje z nami, z našimi slabotnimi močmi. Daj, da bomo vedno tvoji v ljubezni, veri, ponižnosti in pravici, da lahko hodimo velikodušno za teboj, vztrajno in pogumno, da bi se s teboj srečali v tihoti. Daj nam čisto srce, da bi te videli, ponižno srce, da bi te slišali, srce polno ljubezni, da bi ti služili ... Ah, ti, ki ga jaz ne poznam, iz katerega pa izhajam, ki ga ne razumem in kateri mi je dal vzvišeno usodo.«

IZBERITE NASLOV

Že nekaj številk objavljamo vaše naslove. Vaših dopisov je vedno več. Po tej poskusni dobi bi radi vedeli za vaše mnenje, zato razpisujemo ANKETO. Kaj mislite o rubriki Izberite naslov?

1967 04 popevka1. Je po vašem mnenju tako dopisovanje lahko škodljivo? Veste za kakšen primer? 2. Je tako dopisovanje koristno? Veste za kakšen primer? 3. Ta rubrika dviga ali zmanjšuje vrednost našega lista? Predlagate, da jo: a) ohranimo, b) spopolnimo (kako), c) ukinemo? 4. Kaj o tem mislijo vaši prijatelji, sosedje, odrasli? Prosimo za odgovor ne samo tiste, ki ste dali svoj naslov, ampak tudi ostale. Vprašanja ni treba ponavljati. Navedite samo številko. Na dopis napišite: Anketa. Izmed vseh, ki boste poslali odgovor do 20. junija, bomo izžrebali 10 nagrad v vrednosti 2.000 Sdin vsaka. Hvala.

POPEVKA ZA VAS

»Svetniki

Mnogi naši bralci so nas prosili, naj objavimo v tej rubriki tudi kakšne ansamble »beat«, ki so postali ljubljenci tisočev in tisočev. Danes vas hočemo zadovoljiti, predstavljamo vam HOLLIESE, »svetnike«.

    »V zabavnem življenju se zelo dolgočasim. To življenje je prazno in brez prave vsebine. Če se bom posvetil teologiji, bom ostali del svojega življenja porabil za poučevanje verouka. Ko se bom umaknil iz sedanjega načina življenja, ne bo več nobene poti nazaj. To pomeni, da se moram ločiti od dosedanjega razkošja, od svojih treh luksuznih avtomobilov, od čudovite vile in mnogih drugih lepih reči. Vzgojen sem v krščanskem okolju, v njem sem tudi dozorel in prepričan sem, da delam prav.« (Cliff Richard v rubriki Popevka)

Po nepričakovanem uspehu, ki so ga imeli štirje razkuštrani dolgolasi dečki Beatlesi iz Liverpoola v Angliji, je to mesto postalo glavno mesto beat glasbe. »Kar se danes dogaja v Liverpoolu, se bo jutri dogajalo v Londonu,« se glasi geslo moderne zabavne glasbe. Zadnje odkritje Liverpoola pa je petero dolgolascev, ki se imenujejo (od leve na desno): Tony Hicks, Bemie Calvert, Graham Nash, Bobby Eliot in (v prvi vrsti) Allan Clarke. V glasbi niso novinci, note so jim tako rekoč v krvi. Tony je z dvanajstimi leti že odlično igral kitaro in nastopil na televiziji kot neke vrste »čudežni otrok«. To pa mu ni zmešalo glave in se je izučil za električarja.

MLADINA IŠČE SVOJ OBRAZ

Berem, berem in nič več. Včasih mi uide zaničljiv nasmeh. Pisma in vaši odgovori. Biba, ki pravi, da išče opore, in Alice, ki jo je našla. Prekleto, Alice je posmeh tistim, ki niso našli, ki ne najdejo.
Ste nehali brati? Prav, pustite me stradati. Resnice, miru in ljubezni.
Kristjani govorite o ljubezni. Iz cerkve grede preklinjate moje lase. Predolgi so, da bi bili podobni vašim. Ni mi mar. Nočem moledovati.

1967 04 priporocamo beritePišete o Sanremu 67. Antoine je pel o nas. Kamenje, vedno mečejo v nas kamenje. Pa smo dobri, slabi, revni, bogati in lačni, lačni. Posmehujete se, moji lasje ostanejo dolgi.
Pridigate nam, že 2000 let nam pridigate isto in si domišljate, da so tudi vaši primeri še vedno aktualni. Vaši svetniki, ki jih ni nihče razdevičil, ki so se bičali do krvi.
Mi le zamahnemo z roko. Vem, nikoli ne greste do dna. Med seboj se bičate, tudi vi kristjani, katoličani.

ODGOVOR NA ATEISTOVO PISMO IZ LURDA

    PRIPRAVLJENOST
    Gospod, hočem biti eden izmed tistih, ki svoje življenje postavljajo na kocko ... Čemu življenje, če ne zato, da ga darujem?
    Gospod, potegni me iz tega mojega samoljubja in iz moje udobnosti, da se, zaznamovan s tvojim križem, ne bom bal težkega življenja. Naredi me sposobnega za lepo pustolovščino, na katero me kličeš.
    Drugi naj le bodo modri, ti si mi rekel, da je treba biti nor. Drugi naj verujejo, ker je tako zapovedano, ti si mi rekel, naj verujem ljubezni.
    Drugi iščejo stalnih bivališč tukaj, a ti si mi rekel, naj grem in naj bom pripravljen na radost in na trpljenje, na uspehe in neuspehe. Rekel si mi, naj ne zaupam vase, ampak vate. (Abbé Joly)

MLADINA je v letošnji 12. številki objavila dolgo pismo P. Vodopivca o njegovem mnenju glede Lurda. Naslov članka je vzet iz zadnjih vrstic pisma: »Lahko ste veseli, ker vas niso nikoli učili, da verjamete v Lourdes ...« Prebral sem članek in se čudil, da tako resen list objavlja tako neresna in površna mnenja. V Mladini smo že velikokrat brali o verskih problemih. Brali smo vrsto člankov o vlogi religije v sodobnem svetu. To so bile debate, kjer je vsakemu priznana pravica in spoštovanje mnenja. Na vsak način, tam ni bilo fraz, ki razodevajo popolno nepoučenost o obravnavanem vprašanju. Nihče tov. Vodopivcu ne brani, da ima o Lurdu svoje mnenje, toda če hoče nekaj javno kritizirati, je po mojem mnenju prvi pogoj, da se o stvari vsaj nekoliko pouči.

Kot študent sem tudi sam dvakrat v počitnicah pet mesecev kot avtostopar križaril po Franciji. Takrat sem obiskal tudi Lurd. Bil sem tam skoraj teden dni. Upam, da sem vsaj kolikor toliko opravičen izreči kako sodbo o nekajurnem obisku tov. Vodopivca v tem kraju.

PISMA OGNJIŠČU

Po želji večine smo rubriko Pisma Ognjišču povečali. Kljub temu pa ne moremo vsem tako hitro odgovoriti, kot bi želeli. Prosimo za razumevanje.

ZANIMA ME POKLIC DUHOVNIKA

Obiskujem osmi razred. Odločiti se bo treba za poklic. Najbolj me veseli duhovniški poklic in se zanj tudi najbolj zanimam. Kakšno izobrazbo potrebuje dijak, da se vpiše v šolo za duhovnike? Na kateri naslov naj pošljem prošnjo? Upam, da mi boste odgovorili v Ognjišču. Morda imajo tudi drugi bralci take zelje in se bo še kdo odločil za ta poklic. L. Franc s Koroške

 

PRELISTAJ Ognjišče 04_1967

 

IZ VSEBINE

(BOLE, Franc.) Slika z naslovne strani. 4, ovitek.

DANCOEUR, S. J. Vzemi nas, Gospod, ... 4, 1. Molitev.

(BOLE, Franc.) Moje dekle je čisto drugačno. X. Y. 4, 2-4. Rubrika: Pismo tega meseca.

Če hočeš . . . (ob svetovnem dnevu poklicev). 4, 4-5. Postati duhovnik?

Prvo žalostno poglavje iz Alicijinega življenja. Vaša Alice. 4, 6. Pismo.

Življenjske smernice tajnika OZN. Odkrili so dnevnik Daga Hammarskjòlda. 4, 7-10. Rubrika: Ti, ki iščeš. . . ti, ki dvomiš.

Sonce neke sence. 4,10. Voščilo Bibe uredniku.

BOLE, Franc. Brali smo ateistovo pismo iz Lurda. 4,11-12. O pismu P. Vodopivca iz Mladine.

KIERKEGAARD. Močnejši je vedno tisti... 4, 12. Rubrika: Iskra.

CRONIN, Archibald Joseph. Nikoli ne boš dober kirurg. 4,13-16. Mladina išče svoj obraz. Rubrika. 4,16-17. Obupani mladenič.

Kdo je Jezus Kristus? II del. 4,18-20.

(ČUK, Silvester.) France Avčin. Kjer tišina šepeta. 4, 20-21. Ocena. Rubrika: Priporočamo, berite.

(ČUK, Silvester.) Trygve Gulbranssen. In večno pojo gozdovi. Druga knjiga: Dediščina gozda. 4, 21. Ocena. Rubrika: Priporočamo berite.

Hollies. Svetniki. Ne prosim za se. 4, 22-25. Note in besedilo. Rubrika: Popevka.

Don Bosco. 4, 26-27. Slikanica. Enajsto nadaljevanje.

Izberite naslov. Rubrika. 4, 28-29.

Ali se Cliff Richard poslavlja? 4, 30-31. Rubrika: S filmskega platna.

WEISER, F. Višine vabijo. 4, 31-34. Povest. Deseto nadaljevanje.

(BOLE, Franc.) Zanima me poklic duhovnika. L. Franc s Koroške. 4, 35-36. Rubrika: Pisma Ognjišču.

(BOLE, Franc.) Za mnoge stvari sem bila prikrajšana. Zvesta bralka. 4, 36-37. Rubrika: Pisma Ognjišču.

(BOLE, Franc.) Pustila sem se zapeljati v greh. Justina. 4, 37-38. Rubrika: Pisma Ognjišču.

(BOLE, Franc.) Delala sem zaobljube in prisege. 4, 38-39. Rubrika: Pisma Ognjišču.

ŽVEGLIČ, p. H. Bog ni zaželen. 4, 39. Opozorilo glede krajšanja knjige Heidi.

(ČUK, Silvester.) Nagradna križanka. 4, 40. Humor. 4, ovitek.

Žaloigra z mnogo dima in brez besed.

JOLY, Abbé. Pripravljenost. 4, ovitek. Molitev.

 

pripravlja: Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh