YOUCAT za otroke

Katekizem katoliške Cerkve (ob Svetem pismu druga najpomembnejša knjiga Cerkve) obstaja že več kot 1000 let in je neke vrste priročnik, v katerem najdemo vse, kar moramo vedeti, da bi globlje spoznavali krščansko vero ter sami razvili živ odnos do Jezusa Kristusa. In Cerkev je tista, ki zagotavlja verodostojnost vsebine. Toda starši in kateheti so pogosto spraševali tudi po katekizmu za otroke, ki bi vsebino krščanske vere predstavil otrokom.
Jeseni 2013 so se starši, učitelji, duhovniki in voditelji otroških skupin iz Avstrije, Slovaške in Nemčije skupaj odpravili na pot, da bi napisali tak priročnik - za otroke in starše..

Tako je nastal YOUCAT za otroke – katoliški katekizem za otroke in njihove starše – razgibana in moderna knjiga v otrokom primerni govorici, ki nagovarja otroke v starosti od 9 do 13 let. Knjigo so avtrorji že med nastajanjem testirali s skupinami otrok. Tako je nastajala knjiga, ki hoče nekaj velikega povedati na preprost in jasen način ... In še nekaj jim je bilo kmalu jasno: knjiga o veri je lahko vedno le pripomoček. Nikakor ni dovolj, da bi otroku potisnili v roke YOUCAT za OTROKE in mu rekli: »Daj, tole preberi,« v upanju, da se bo že sam znašel ... poglobil svojo vero in morda našel pot k Bogu

še več vsebinskih poudarkov:

1. Evharistija
2. Verujem v Boga, Očeta ...

  YOUCAT za otroke
  Katoliški katekizem za otroke in starše
  240 strani, 17,5 x 22,5 cm, integralna vezava, barvne fotografije in grafika
  cena 19,90 €
  * * *
  Prelistajte:
  * * *
  Naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča

Pomlad za dušo

Zato je YOUCAT za otroke knjiga za otroke in njihove starše. Knjige lahko pomagajo – a na koncu ni mogoče prenašati vere preko knjig ali medijev. Vero lahko prebudimo le z najstarejšo metodo na svetu: od srca do srca, od človeka do človeka. Najboljše knjige, najbolj fantastični filmi ne morejo nadomestiti staršev ali starih staršev, ki rečejo: »Verujem v Jezusa. Ti lahko pokažem, kako čudovito je to?« Ali: »Pridi, skupaj se bova odpravila na pot, kjer bova spoznala ljubega Boga.«

Delo je oblikovano kot vprašanja in odgovori pod tem se nahajajo razlage, ki služijo boljšemu razumevanju. Spodnji del strani – nahaja se v obarvanem območju – služi informacijam za starše ter spodbudi za pogovor o veri med odraslim in otrokom. Tam bodo vseskozi tudi smernice na nadaljnje in poglobljene obrazložitve v YOUCAT-u. Na koncu dela je tudi kazalo gesel in stvarno kazalo, s pomočjo katerega bo lažje najti konkretne točke.

Z YOUCAT-om za otroke je odkrivanje in spoznavanje poti vere tudi zabavno in poučno, kajti ne učijo se samo otroci. Kolikokrat so starši že rekli: »Šele ko sem to razložil svojemu otroku, sem dojel tudi sam!«

Primerno darilo za prvo sveto obhajilo

Najodločilnejši kraj posredovanja vere zato ni učilnica, pravzaprav to ni niti cerkev. Morda je to kotiček v otroški sobi, ležalnik ob morju, klopca na vrtu ali rob postelje. Nič ne more nadomestiti pogovora med ljudmi, ki se imajo radi in si zaupajo. Šele v prostoru ljubeče bližine lahko podelimo zaklad vere, po-delimo ali skupaj odkrivamo. – YOUCAT za OTROKE. - ki pomaga odgovarjati na mnoga otroška vprašanja vprašanja, ... in skupaj z YOUCAT-om za OTROKE lahko iščete odgovore. Pa tudi sami lahko izberete to ali ono vprašanje. Najbolj smiselno je slediti predlaganemu vrstnemu redu vprašanj. Kajti vera je rastla skozi dva tisoč let, in počasi se jo je razumevalo vedno globlje; zatorej ne moremo izpustiti nobenega delčka, ne da bi zabredli v nevarnost, da bomo izpustili ali napačno razumeli nekaj pomembnega.

Pri prelistavanju YOUCAT-a za otroke sem naletel tudi na vprašanja, ki jih otroci milijonkrat postavljajo svojim staršem in katehetom, zaradi česar se mi je zazdel ravno tako uporaben kot veliki katekizem, v katerem najdemo odgovore na pomembna vprašanja življenja: Od kod prihaja svet? Zakaj obstajam? Kako in čemu živimo tukaj? Kaj se zgodi po smrti?
YOUCAT za otroke je katekizem, ki je čisto drugačen kot tisti, ki sem ga uporabljal sam. Prirejen je temu, da bi otroci in starši z njim skupaj preživeli čas in hkrati vedno bolj odkrivali Božjo ljubezen.
Dragi starši, imejte ta mali katekizem pri sebi in poiščite čas, da si ga boste ogledali skupaj z vašimi otroki. Stran za stranjo, skrivnost vere za skrivnostjo vere, vprašanje za vprašanjem.
Pomagajte svojim otrokom, da odkrijejo Jezusovo ljubezen! To jih bo naredilo močne in pogumne. Zaupam vam YOUCAT za otroke. Ne postajajte utrujeni za spraševanje in pripovedovanje o vaši veri. Ne ostanite nemi, kadar vprašanja mučijo vaše otroke, ampak imejte vedno moč, da bi bili posredovalci vere, ki ste jo tudi sami prejeli od vaših staršev. Bodite živa veriga, ki omogoča, da je Evangelij nenehno prisoten v naših družinah, skupnostih in cerkvah. Iz vsega srca vas blagoslavljam in prosim, molite zame. (papež Frančišek)

Kako uporabljati YOUCAT za OTROKE?

Predlagamo, da ravnate po petih ali šestih korakih.

 • Če se želite pripraviti, si oglejte stran, o kateri želite sedaj premišljevati s svojim otrokom. Za kaj sploh gre? Ali razumete, kaj je mišljeno? Ali imate sami dostop do tega? Ali potrebujete dodatne informacije? Ali obstaja tudi svetopisemsko mesto, ki bi ga morali poiskati? Dovolite, da tudi ilustracije delujejo na vas; otrok bo najprej odkril prav to. Besedila na barvno osenčenem predelu na spodnjem robu strani so spodbude za vas. Nekatere stvari iz tega boste lahko posredovali skozi pogovor.

 • Ko ste skupaj z otrokom, najprej opazujte stran, na kateri je zapisano določeno vprašanje. Tam je polno vsega, tam je mogoče odkriti veliko stvari, pogosto tudi kaj smešnega. Za to skrbita že oba predrzneža, Ema in Luka.

 • Posvetite se vprašanju. Pogosto bodo ilustracije izhodiščna točka za pogovor med vami in otrokom.

 • Morda boste kar zaprli YOUCAT za OTROKE. Otrok ima predstave; vi imate predstave. Pomembno je, da sme vaš otrok najprej oblikovati predhodno razumevanje ali celo oblikovati morebiten odgovor ter izreči mnenje. Če ste sami na določeni točki negotovi, to sploh ni tako slabo. Tudi če se bosta z otrokom skupaj podala na pot odkrivanja, bo to nanj naredilo vtis.

 • Prosimo, šele po tem poglejte v YOUCAT za OTROKE, kakšen odgovor je zapisan tam. To je »skupni« odgovor Cerkve, kakor so ga pridobili iz Svetega pisma in 2000-letne zgodovine vere. Ta odgovor ima torej določeno težo. Včasih odgovor, ki ste ga našli skupaj z otrokom, ne bo povsem usklajen s spoznanji Cerkve. Ni treba vsega takoj pojasniti. Posvetite se naslednjemu
  vprašanju. Nekatere stvari je mogoče razumeti šele v povezavi z drugimi.

 • Če ob koncu vaše izmenjave še uspete z otrokom zmoliti molitev s svojimi besedami, ki pred Boga prinese vsebino vašega pogovora, vam je uspelo nekaj čudovitega!

In še nekaj: molite k Svetemu Duhu za čas, ko se boste pogovarjali s svojim otrokom. Tudi če se vam bo to sprva zdelo tuje, boste opazili, da se vam bo posvetilo …

Sicer pa – mi, avtorji, ob pisanju nismo počeli čisto nič drugega kot vi: delili smo svojo vero. S projektorjem smo na steno projicirali vprašanje, nato pa smo skušali nanj poiskati skupni odgovor, ki je v skladu s Svetim pismom in naukom Cerkve.

Odgovori v YOUCAT-u za OTROKE torej niso nastali izpod peresa enega, ampak vseh avtorjev. Naredili pa smo še nekaj: skozi vsa leta smo molili, da bi nam uspelo nekaj, kar bi otrokom in staršem resnično pomagalo odkriti Jezusovo oznanilo za njihovo življenje.
Avtorji YOUCAT-a za OTROKE

 

pripravlja in izbira Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Marija, s svojim življenjem te moramo posnemati: v tvoji veri, v tvojem upanju, predvsem pa v tvojem usmiljenju.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 29. Maj 2024
Na vrh