Angel preprostosti

Anselm Grün nas v knjigi Angel preprostosti seznanja z nebeškimi glasniki, ki nam želijo pokazati, da je preprosto življenje vedno tudi srečno življenje. Spodbujajo nas, da bi tudi sami šli po poti, ki dela življenje lažje in preprostejše. Vse ima svoj čas. In vsak čas ima svojega angela. Skupno jim je, da olajšajo življenje in nas popeljejo naprej po poti k intenzivnejšemu in bolj srečnemu življenju. Ali, kot pravi avtor: Zaupajte angelom, da bodo tudi vas vzeli pod svoje okrilje, vas varovali in vašo dušo opremili s krili upanja in občutkom svobode. Duša, ki dobi krila, živi lahkotneje. Vedno znova lahko poleti in si vse ogleda s perspektive od zgoraj, vidi situacijo skozi humor in jo lahkotneje sprejema.

    Anselm Grün
    ANGEL PREPROSTOSTI
    in drugi nebeški glasniki, ki olajšajo življenje
    142 strani, 12 x 20 cm, mehka vezava,
    zavihki, stilizirane risbe
    redna cena: 15,90 €,
    * * *
    Prelistajte:
    * * *
    Naročite knjigo
    v spletni knjigarni Ognjišča

Angel preprostosti 3D

Umetniki so angele navadno upodabljali s krili, s tem so hoteli povedati nekaj zelo pomembnega: angeli delajo naše življenje lažje. V življenju se večkrat znajdemo v situaciji, ki se nam zdi težka. Čutimo notranji odpor, počutimo se
pobite, preobremenjene in izžete. V takšnih trenutkih bi potrebovali angela, ki bi naši duši podaril krila, da bi nam ta težava postala lažja, da bi nanjo pogledali z drugega zornega kota in jo morda videli povsem drugače. V situacijah, ki jih doživljamo kot težke, je dobro, da se ne osredotočimo na probleme ali se naprezamo, da bi z vso svojo močjo dosegli rešitev. V takšnih primerih bi morali preprosto pogledati na angela, ki je že pri nas, in postati pozorni na spodbudo, ki jo čutimo v svoji duši. Angel vse vzame lahkotno. Vabi nas, da kakšno stvar vzamemo bolj lahkotno in si ne nalagamo toliko. Kajti tako se izognemo nevarnosti, da bi se zlomili pod težo, ki si jo naložimo na
ramena.
Angeli imajo na sebi nekaj lahkega, breztežnega. Tudi pri tem nam umetniki ponujajo namige: božični angeli, ki so pogosto upodobljeni kot angeli-otroci, nas želijo povabiti, da se ne bi dojemali kot tako zelo pomembne, ampak bi bili odprti in nezaverovani vase, kakor otroci. Pred oči nam želijo pripeljati lahkotnost bivanja in nas povabiti, da bi tej lahkotnosti zaupali. Obstaja mnogo takšnih angelov, ki nas spodbujajo, da bi spreminjali to, kar se nam dogaja iz dneva v dan. Tukaj je angel preprostosti, ki nas vabi, da bi živeli preprosto.
Angel uživanja nas osvobaja pritiska, da bi se morali kar naprej dokazovati navzven. Tu je angel upočasnjevanja, ki nas iztrga iz nenehnega pogona in razburjenja vsakdanjika ter upočasni naše življenje. Vseh triintrideset angelov, ki sem jih opisal v tej knjigi, nam želi olajšati življenje. Naši volji ne dajejo nikakršnih moralnih pozivov, ne zahtevajo hudih naporov, temveč so preprosto ob nas. Kajti angeli so v temelju naše duše že z nami. Privedejo nas v stik s sposobnostmi, ki so položene v nas, a so skrite zaradi nenehnega prizadevanja za uspešnost, ki nas zelo zaznamuje. Angel lahkotnosti, angel preprostosti se ne trudi na vso moč in ne zahteva od mene, da bi se dokopal do sposobnosti v temeljih naše duše. Preprosto se ozre na nemajhno breme, ki leži na nas, ter ga z lahkotnostjo in humorjem igraje dvigne. Spusti svoja krila ter omogoči, da teža poleti kvišku, olajša jo in jo povzdigne nad vsakdanjik, da nas ne bi več obremenjevala.
Poznam mnogo ljudi, ki se težko soočajo z življenjem. Za vas, drage bralke, dragi bralci, sem poiskal vse te angele, da bi nekoliko olajšali življenje. Teh mojih misli o angelih vam ni treba brati z resnim obrazom in pretirano tuhtati o njih. Dovolite, da vas preprosto okuži lahkotnost angelov, ki je usmerjena proti nebu. Zaupajte angelom, da bodo tudi vas vzeli pod svoje okrilje, vas varovali in vašo dušo opremili s krili upanja in občutkom svobode. Duša, ki dobi krila, živi lahkotneje. Vedno znova lahko poleti iz situacij in si vse ogleda s perspektive od zgoraj, vidi situacijo skozi humor in jo lahkotneje sprejema. Tako vam želim, da bi lahko skupaj s sv. Janezom XXIII. rekli: »Giovanni, ne jemlji se tako resno.« Tvoja duša ima krila. Zaupaj jim. Nosila te bodo skozi življenje z lahkotnostjo. (iz spremne besed Anselma Grüna)

iz vsebine

1. angel preprostosti
Angel preprostosti nas želi navdihovati za življenje, ki nas bo vodilo k sreči. Želi, da bi postali sposobni zaznavati in uživati v  tem, kar nam vsak dan leži pred očmi: modro nebo in rodovitno zemljo.

2. angel uživanja
Pomaga občutiti, da je življenje lepo, in uvaja v umetnost uživanja, v uživanje, ki ne vključuje želje po imetju, prilaščanju in uporabi nečesa, ampak se kaže v notranjem veselju ob tem, kar nam je v lepoti sveta podaril Bog.

3. angel upočasnjevanja
Uživaj ta trenutek v počasnosti, nam pravi. Potem bo delo spet steklo brez razburjanja in veliko bolj učinkovito. Ko je sem zelo zadedewn, imam veliko obveznosti ... - takrat stoji ob meni angel upočasnjevanja.

4. angel odpora
Kadar čutim odpor do človeka, vprašam angela: čemu ta odpor? Ali naj se človeku, s katerim se pogovarjam bolj posvetim, da bi bolje videl, da ni razloga za predsodke ... naj natančneje prisluhnem in najdem tisto, kar je res pomembno

5. angel izgorelih
Opozarja na kruh, ki te bo okrepil, in na vodo, ki te bo osvežila. Angel ti pokaže, kje moraš iskati izvire in kako ti hoče vliti novih moči. Prosi ga, da te zdrami, kakor je zdramil preroka Elija. ... da se boš lahko dvignil nad
probleme vsakdanjika in ne boš več dovolil, da bi te toliko vsakdanjih reči tlačilo.

6. angel majhnih premorov
Angel majhnih premorov te želi pripeljati v stik z modrostjo tvoje duše. To je veliko boljše kot tisto, kar nenehno govorijo in ponavljajo drugi ... ali nenehno izčrpavanje z delom. Vrača veselje do življenja in do dela.

7. angel, ki pomaga zavihati rokave
Morda lahko kdaj tudi sam postaneš angel, ki bo spodbujal tvoje otroke, da bi skupaj s teboj čistili stanovanje. In to tako igrivo, kot to počne angel, bo delo kar naenkrat postalo zabavno.

8. angel skrbi zase
Ko se počutiš izčrpanega, ko te prevzame zagrenjenost, ker ne cenijo tvojega truda ... takrat pristopi in pravi: »Poskrbi zase, da boš lahko še naprej z veseljem skrbel za druge ... le tako boš lahko postal blagoslov za druge."

9. angel popuščanja
Včasih hoče kdo od bližnjih brezpogojno uveljaviti svojo željo. Takrat potrebujejo angela popuščanja. Ta  bo skupaj z nami preveril naše misli in lastne občutke. Svetuje mi, da popustim le takrat, kadar pridem v stik s
svojo lastno modrostjo. Če popuščanje v meni prebuja le jezo in zagrenjenost, mi angel svetuje, da ne popustim takoj, temveč izrazim svoja občutja.

10. angel blagoslova
Ti bo odvzel strah pred boleznijo tvoje prijateljice in pred tvojo lastno nemočjo. Rekel ti bo sledeče: »Pojdi preprosto k njej. To ji bo dobro delo. Jaz pa bom že poiskal besede, ki bodo tvoji bolni prijateljici v blagoslov.«

11. angel odločnosti
Če je treba premagati ovire, je ravno to izziv, ki ga potrebuješ, da notranje napreduješ.« Le, če čutiš, da si se znašel v slepi ulici, se lahko še enkrat ustaviš in prosiš angela odločnosti, da bi ti sedaj stal ob strani pri odločitvi, ki je v tem trenutku na vrsti, in razkril neko novo pot.

12. angel dejanskega trenutka
13. angel, ki nam daje čas
14. angel – do tu in nikamor dlje
15. angel – sedaj je dovolj
16. angel s klovnovskim obrazom
17. Angel dobre volje
18. Angel – človek ne jezi se
19. Angel obrata
20. Angel optimizma
21. Angel deljenja
22. Angel zadrževanja
23. Angel pohvale
24. Angel šarma
25. Angel muzikantov
26. Angel plesa
27. Angel veselja
28. Angel igre
29. Angel izpuščanja
30. Angel pripravljenosti pomagati
31. Angel nezgode
32. Angel ki pravi: čas je, da prenehaš!
33. Angel naspanosti
Prosi angela, naj te ponoči varuje, da bo tvoj spanec miren in poživljajoč ter da boš ob tem zajel vse, kar čez dan potrebuješ: notranji mir, svežino, živost in energijo.

pripravlja: Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh