Zapostavljeni sveti Jožef

na kratko-09-2014aPravimo, da je družina skupnost ljubezni, zakaj potem tudi v sveti Družini ne gre enaka čast vsem njenim članom: Jezusu, Mariji in Jožefu? Zdi se mi, da je Jožef, kljub temu, da je moral prenašati vse težave na poti v Betlehem, pri begu v Egipt in potem pri skrbi za Jezusa, potisnjen v ozadje. (Lilijana)

Članom svete nazareške Družine gre čast glede na vlogo v božjem odrešenjskem načrtu. Jezusu gre prvo mesto, ker je učlovečeni Božji Sin; Marija je na drugem mestu kot prava mati Jezusa, Boga in človeka, Jožef pa je bil od Boga izbran za varuha obeh. Po judovski postavi je bil zakoniti Marijin mož in Jezusov oče. Zakon med Marijo in Jožefom je bil deviški; njegov namen je bil, pojasnjuje dr. Anton Strle, »da ne bi sodobniki imeli Jezusa za nezakonskega otroka. Jožef je bil tako rekoč senca, ki je zakrivala Jezusa ... Ostal je skrit in neopazen v dneh svojega življenja na zemlji; ostal pa je skrit skozi stoletja v češčenju Cerkve.« Od 14. stoletja pa njegovo češčenje stalno raste. V litanijah njemu na čast so vzkliki, ki slavijo njegovo vlogo v sveti Družini. Gotovo se ni čutil zapostavljenega. (sč)
ČUK, Silvester. (Na kratko). Ognjišče, 2014, leto 50, št. 9, str 76.

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh