Sv. Katarina, zavetnica za ‘pravo pamet’

Pred nedavnim sem slišala starejšo ženo, kako je neki svoji znanki, ki ji pri najboljši volji ni mogla ničesar dopovedati, bolj za šalo kot zares rekla: »Moli k sv. Katarini za pravo pamet!« Kaj je mislila s tem in kdo je ta sv. Katarina? (Severina)

na kratko2 11 2011Sveta Katarina Aleksandrijska, ki goduje 25. novembra, je bila mučenka in je dala življenje za Kristusa leta 305. Ostri noži, nasajeni na kolo, naj bi jo razrezali – toda kolo se je razletelo (umetniki jo upodabljajo s tem kolesom). Bila je obglavljena in angeli so njeno mrtvo telo odnesli na goro Sinaj, kjer je danes znamenit samostan sv. Katarine. Njeno češčenje se pri nas razširilo v srednjem veku in pobožno ljudstvo jo je uvrstilo med ‘štirinajst zavetnikov v sili’. Zakaj je zavetnica za pravo pamet? Legenda pripoveduje o njej, da je bila nenavadno lepa in pametna. Cesarju Maksiminu, ki je preganjal kristjane, je pogumno ugovarjala. Ta je poklical največje modrijane, da bi Katarino ‘spametovali’, toda ona je znala tako prepričljivo govoriti o krščanski veri, da je tiste modrijane spreobrnila. Kot svojo zavetnico jo častijo učenjaki in študenti. Zaradi mučilnega ‘kolesa’ pa je zavetnica kolarjev in mlinarjev.

ČUK, Silvester. (Na kratko). Ognjišče, 2011, leto 47, št. 11, str. 48-49.

Zajemi vsak dan

Skrivnostno je srce, bolj ko vse, kdo ga more doumeti? Jaz, Gospod, preiskujem srca, preskušam obisti, da poplačam vsakemu po njegovem vedenju, kakor zaslužijo njegova dela.

(prerok Jeremija)
Sreda, 7. December 2022
Na vrh