David

Ime David je med moškimi imeni v Sloveniji na 31. mestu. Dne 1. 1. 2012 je bilo s tem imenom poimenovanih 7815 (2008: 7314; 1994: 4916; 1971: 592). Podrobnejši podatkih po obdobjih kažejo, da se je zanimanje za ime David začelo povečevati po letu 1960, po letu 1970 pa še bolj in je prišlo v modo, kar traja še danes. Različici imena David sta Dejvi (2012: 11) in Dejvid (52). Ženska oblika imena David je Davida (5).


  God:

  • 24. januar
  • 1. marec
  • 24. maj
  • 26. junij
  • 24. julij
  • 27. avgust
  • 25. oktober
  • 16. december

David je svetopisemsko ime, ki izhaja prek latinskega David in grškega Dauéid iz hebrejskega Dauid z nekdanjim pomenom 'priljubljen, ljubljenec'. Ime je verjetno vzdevek. V ugaritščini je davidu pomenilo 'vodja, poveljnik (banditov, hostnikov, različnih vrst vojakov)'. Različici Dejvid in Dejvi sta zapisani po izgovoru angleških imen David in Davy.

Po Svetem pismu (1. Samuelova knjiga) je bil David najprej pastir, igralec na harfo in zmagovalec nad Goljatom. Kot drugi izraelski kralj je leta 1004 pred Kristusom zavzel Jeruzalem in ga naredil za prestolnico. Bil je prvi utemeljitelj države, prerok in pesnik, ki mu pripisujejo avtorstvo najlepših psalmov (v koledarju 29. decembra). Med več svetimi Davidi je možno omeniti še Davida iz Walesa, ki je zavetnik Walesa (v koledarju 1. marca).

David je tudi v izrazu iz duhovniškega žargona pogovarjati se z Davidom 'brati brevir'. David tu pomeni torej 'brevir', ker so njegova temeljna vsebina (Davidovi) psalmi. David je tudi v češkem frazemu honit, chvalit davida v pomenu 'bljuvati, bruhati'. V slovenščini mu ustreza Urha klicati, v poljščini jechać do Rygi. Angleško ime Davy najdemo v izrazih davy 'varnostna svetilka', v slengu 'prisega', Davy-lamp 'rudarska varnostna svetilka', to take one's davy 'zapriseči, zakleti se', Old Davy 'čast', to go to Davy Jones 'utoniti v morju'.

 

Zajemi vsak dan

Bog svojo moč uveljavlja drugače kot počnejo človeški oblastniki. Njegova oblast je moč ljubezni in sočutja, resnično obličje Boga se pokaže ravno v trpljenju.

(Benedikt XVI.)
Torek, 28. Maj 2024
Na vrh