Ema

Med ženskimi imeni v Sloveniji je ime Ema na 82. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo konec leta 2007 z imenom Ema poimenovanih 3233 (1971: 2869; 1994: 2410) prebivalk Slovenije. Podrobnejši statistični podatki tudi kažejo, da se je zanimanje za ime Ema po večdesetletnem upadanju v zadnjih dveh desetletjih močno povečalo. Precej manj pogoste ali zelo redke so različice imena Ema: Emi (2007: 13), Emica (127), Emma (54), Hema (77), Emelina, Emka (obe zelo redki).

    God:

    • 27. junij

Ime Ema izhaja iz nemškega imena Emma. To je nastalo po krajšanju iz zloženih nemških imen, ki se začenjajo z Irm-, Erm-, Arm-, npr. Irmgard, Irmhild, Irmtraud, Ermengard, Armgard. Sestavina Irm- ali Erm- izhaja iz Irmin, Ermin. Tako se je imenoval germanski plemenski bog, ki se povezuje z grškim ármenos v pomenu 'dodan, prilegajoč se', z imeni Armenci, Arijci itd. Nemška izpeljanka iz imena Emma je Emmeline, ki je kot Emelina tudi pri nas, a zelo redka.

Ime Ema je pri nas kot Hema izpričano že v 10. stoletju: plemenita Hema, grofinja v Brežah in Trušnjah, ter Hema, utemeljiteljica cerkve in ženskega samostana na Krki na Koroškem, ki je umrla okrog leta 1045. Ta Hema je bila kor Ema, vdova, proglašena za svetnico (v koledarju 27. junija). V Sloveniji sta dve cerkvi sv. Eme. Po župnijski baročni cerkvi sv. Eme na Vinarski gori, zgrajeni v letih 1463–1466 se imenuje kraj Sv. Ema v občini Šmarje pri Jelšah.

Zajemi vsak dan

Marija, s svojim življenjem te moramo posnemati: v tvoji veri, v tvojem upanju, predvsem pa v tvojem usmiljenju.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 29. Maj 2024
Na vrh