Moč materine ljubezni

iz knjige ZGODBE ZA VESELJE DO ŽIVLJENJA (zbirka Zgodbe za dušo 14), zbral in uredil: Božo Rustja, 144 strani, 11,5 x 20,5 cm, trda vezava, barvne fotografije
Prelistajte: * * * Naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 8,90 €, s kartico zvestobe: 8,01 €

Zgodbe za veselje 03

V rodovitni dolini pod Andi je živelo miroljubno pleme. Nekega dne je roparska tolpa, ki se je skrivala v gorah, napadla vas in jo oropala.
Med plenom je bil tudi otrok, ki so ga roparji odpeljali s seboj.
Ljudje v dolini so vedeli, da bo težko priti do dečka, ker v tiste strmine ni bilo nobene poti, roparji pa tudi niso pustili sledi za seboj. Vseeno pa so poslali skupino najbolj pogumnih vojakov, da bi otroka poiskala in ga pripeljala domov. Možje so se poskušali povzpeti čez neprehodne strmine po različnih smereh: zdaj z leve, zdaj z desne. Po nekaj dneh napornega vzpenjanja niso prišli daleč.
Ko so spoznali, da je njihov trud zaman, so sklenili, da se vrnejo v dolino, ne da bi opravili svojo nalogo. Tedaj pa so zagledali dečkovo mater, ki se je spuščala z gore, na katero se oni niso mogli povzpeti. Na hrbtu je v culi nosila svojega sina. Le kako ji je uspelo?
Eden izmed mož jo je ustavil in vprašal: »Mi smo najmočnejši možje v vasi, pa se nismo mogli povzpeti na goro. Kako je tebi uspelo?«
Žena je mirno odvrnila: »To pač ni vaš otrok.«

 

Katerega otroka imate najraje

Mater so vprašali: »Katerega od svojih otrok imate najraje?«
Odgovorila je:
»Bolnega, dokler ne ozdravi,
odsotnega, dokler se ne vrne,
najmlajšega, dokler ne zraste,
in vse, dokler ne umrem.«

B. Rustja, Povejmo z zgodbo, v: Ognjišče 3 (2022), 71.
v knjigi: Zgodbe za veselje do življenja, Ognjišče, Koper, 2022, 51.
naročila knjig iz zbirke Zgodbe za dušo v spletni knjigarni Ognjišča
iz zgodovine: Zgodbe za dušo že petindvajset let

 

Zgodbe … sejejo upanje, kažejo novo pot, vlivajo pogum. In zdaj, zbrane v novi zbirki, vzbujajo veselje do življenja! Ne ne, ne gre za puhlo vzhičenost ali kratkotrajno pretirano očaranost. Božo Rustja je pod tem naslovom iz svoje bogate zbirke odbral zgodbe, ki nas opomnijo, da so za pristno veselje potrebni služenje, odkrivanje notranje sreče, molitev in ljubezen v družini, prav tako odpuščanje, usmiljenje in trdna odločenost, da živimo za nekoga. Tudi te zgodbe nam pomagajo, da ob njih osebno rastemo, predvsem pa nas želijo voditi do resničnega navdušenja nad življenjem, ki nam je dano. Že štirinajstič povedano in zapisano tako, da pritegne in pusti v človeku sled," je na platnicah knjige zapisal Božo Rustja, ki je zgodbe prevedel, zbral in uredil.

izbira in pripravlja Marko Čuk

 

Zajemi vsak dan

Zapoved, glejte, ta je moja, / da ljubite se med seboj. / Iz tega bodo vsi spoznali, / da ste hodili za menoj.

(Andrej Praprotnik)
Četrtek, 28. Marec 2024
Na vrh