Bog življenje daje in ga vzdržuje

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, spremna beseda: Marko I. Rupnik,  256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaLotimo se torej iskanja tega, kar je  - pojdimo na pot resničnosti?
Le malo se jih odloča za to pot, zanjo je potrebno kar nekaj poguma - tudi kristjani se je izogibamo ... raje plujemo po gladkih jezerih odtujenosti, pričakovanj, načrtov in domnev, zelo neradi pa po razburkanem morju resničnosti.

Za začetek sprostimo ročno zavoro ... životarjenja in pretvarjanja ... Namesto da bi v polnosti živeli s tem, kar smo in kar imamo, skupaj z večino človeštva posnemamo splošno sprejete modele in se ženemo za stvarmi, ki jih Sveto pismo imenuje maliki. Da bi jih dosegli in s tem potrdili svojo pravico do življenja, izvajamo brezobzirno nasilje nad seboj in drugimi.

Odgovor se skriva v poročilu o petem dnevu stvarjenja. Življenje daje in ga blagoslavlja Bog. Življenja ne izbiram sam, ampak ga sprejemam.

Vse ideologije zavračajo resničnost in jo poskušajo nadomestiti s svojimi modeli ali jim jo vsaj prilagoditi. Mnogi človeški načrti – tudi pastoralni – delajo nasilje nad resničnostjo.
Medtem ko večni nebeški Oče ustvarja resničnost, si umrljivi človek izmišlja uničevalne ideologije in teorije.

Koliko energije in sredstev potrošimo z bolečimi ‘plastičnimi operacijami’ za spreminjanje resničnosti, s tekmovalnostjo in primerjavami, ki so že vnaprej obsojeni na poraz! Proti komu se pravzaprav bojujemo? Proti resničnosti, proti življenju!
Edini pravi vir življenjskega miru je zavest, da mi življenje daje in ga vzdržuje Bog.
Če svoje življenje gradim na tem neomajnem dejstvu kot skali, se izognem kopici nepotrebnih skrbi in bremen. Čeprav globoko v sebi že od nekdaj čutim, da nisem sad naključja, se mučim z iskanjem svoje identitete in dostojanstva, ki ju imam že po naravi. Vedno znova pozabljam – kar je posledica hudičevega prišepetavanja –, da si življenja nisem priboril sam, ampak sem ga zastonj prejel. Prepričan sem, da si moram kupiti vstopnico za tekmo, na kateri že igram. Mrzlično iščem pravo PIN-kodo za dostop do življenja, čeprav jo imam že od rojstva zapisano v sebi in je sploh ne potrebujem.

Da bi lahko začel znova, se moram zavedati, da imam do tega vso pravico. Če se Izrael, ki je bil takrat kot ljudstvo povsem na tleh, tega ne bi zavedal, v prvem poglavju Svetega pisma ne bi mogel napisati tako čudovitega hvalospeva življenju. .... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Rosini je s to knjigo uvedel nov, življenjski pristop, ki z izražanjem osebnih občutkov in sklicevanjem na lastne izkušnje teži k svobodnejšemu gledanju, prosto diha in omogoča dihanje. (p. Marko I. Rupnik)

Zajemi vsak dan

Zaupaj v Boga z vsem svojim srcem, in na svojo razumnost se ne zanašaj.

(Pregovori)
Četrtek, 2. Maj 2024
Na vrh