Brez omejitev ne morem ljubiti

iz knjige Rosini, F., UMETNOST PONOVNEGA ZAČENJANJA, 256 strani, 13 x 21 cm, mehka vezava, Ognjišče, Koper 2021

Prelistajte: *** in naročite knjigo v spletni knjigarni Ognjišča, cena: 18,50 €, s kartico zvestobe: 16,65 €

Umetnost pon zacenjanjaNajbolj dramatično pri zavračanju omejitev je to, da z njimi zavračamo tudi odnose. V resnici si moja omejitev ti (...) moj bližnji. Brez omejitev ne morem ljubiti.
Omejitve so resnične, naj nam bo to všeč ali ne. Obstajajo.
Brez omejitev sem brez hrbtenice, v drugih ne vidim nič dobrega, samo tekmece (...) in zavračanje omejitev vodi v brezmejno utesnjenost ob doživljanju lastne ničevosti.

Omejevanje ni ločevanje! Nasprotno, je konec osamljenosti.
Drevo spoznanja dobrega in hudega je simbol Božjega očetovskega odnosa do človeka. Je drevo zaupanja, ki presega človekovo hlastanje po vsevednosti. V danem trenutku moram nekomu zaupati in mu dati prostor.
Pravzaprav je vsako dejanje ne-ljubezni, ki mu kristjani pravimo “greh”, zavračanje omejitev. V prevzetnem prepričanju, da zame ni omejitev, zavračam vse, kar me omejuje.

A kdor omejitev ne sprejema, ne more ljubiti. Če želim nekoga ljubiti, ga moram sprejeti takšnega, kakršen je, z vsemi omejitvami in napakami.

Poleg tega nas omejitve marsikaj učijo. Koliko sem se naučil iz svojih napak! Do koliko pomembnih spoznanj sem prišel zaradi svojih telesnih omejitev in svojega neznosnega značaja! Bogu sem se že neštetokrat zahvalil zanje! Da imam prave prijatelje, je zasluga moje omejenosti. Če ne bi bil omejen, drugih sploh ne bi upošteval in potreboval, ker sem velik individualist! Kako bi se odprl ljubezni in služenju? Kako bi lahko okusil usmiljenje?

Omejitve so lahko osebne, medosebne, telesne, psihološke, ekonomske, časovne itd.
Če nam vsaka omejitev povzroča pretres, postane neznosno vse naše življenje …

Človeški odnosi so lahko nebesa ali pekel na zemlji. To je odvisno od mojega odnosa do omejitev: ali svojo pogojenost sprejmem ali ne. Pogojenost pravzaprav pomeni dogovor ali sporazum z drugimi. ... (se nadaljuje)

izbira in pripravlja Marko Čuk

Misli iz knjige Umetnost ponovnega začenjanja (Fabio Rosini), ki je nedavno izšla pri založbi Ognjišče. Ker to ni knjiga, ki bi jo vzeli v roke in prebrali naenkrat … jo bomo "po malem" brali na spletu ... da bi tako morda bolj začutili "žejo po duhovnem razločevanju" ... in iz dneva v dan tudi "okus Božjega delovanja".  Knjiga je prava mojstrovina, saj nam zelo "užitno" (s primeri iz življenja) predstavi to "težko" vsebino ... kako priti k Očetu, ki nam daje življenje, kako se preroditi v Njem, ga sprejeti za Očeta in mu dovoliti, da v nas deluje... S knjigo Umetnost ponovnega začenjanja moramo seveda oditi na “skrivno”, v svojo notranjo “sobo” in “zapreti vrata”.

Zajemi vsak dan

Zaupaj v Boga z vsem svojim srcem, in na svojo razumnost se ne zanašaj.

(Pregovori)
Četrtek, 2. Maj 2024
Na vrh