Kako nastaneta bel in črn dim

Peči v Sikstinski kapeliRazlične kemične sestavine so nadomestile mokro slamo in smolo, s katerima so v Vatikanu proizvajali dimne signale ob sporočanju izida posameznih volilnih krogov v času konklava.

Kot je pojasnil p. Thomas Rosica, pomočnik vodje Tiskovnega urada pri Svetem sedežu, v Vatikanu od leta 2005 uporabljajo kemične spojine, s katerimi lažje sporočijo izid volitev novega papeža.

"Kljub temu, da je Cerkev dosegla tolikšen napredek na področju sodobnih komunikacij, računalniške tehnologije, svetovnega spleta in socialnih omrežij, se konklave še vedno zanaša na dimne signale, s katerimi svetu sporoča izide svojih volitev", je p. Rosica pojasnil na včerajšnji tiskovni konferenci v Vatikanu.

V preteklosti so za proizvajanje belega dima uporabljali mokro slamo, črn dim pa je bil rezultat zažiga smole. Zaradi številnih 'lažnih alarmov' v preteklosti, je pojasnil p. Rosica, se je Vatikan zatekel po pomoč v 'sodobno kemijo', da bi se iz dimnika prikazali lažje ločljivi odtenki dima.

Danes črn dim nastane s pomočjo mešanice kalijevega perklorata, antracena in žvepla, bel dim pa je rezultat zažiga mešanice kalijevega klorata, laktoze in naravne jantarjeve smole. Volilne lističe po vsakem volilnem krogu sežgejo v tradicionalni peči v Sikstinski kapeli, posebna peč poleg nje pa skozi dimnik na strehi kapele v zrak pošlje značilni črn ali bel dim.

Vatikan beli dimGlede na izid glasovanja med konklavom uporabljajo posebno elektronsko ploščo, s pomočjo katere s pritiskom na ustrezno stikalo izberejo ustrezne kemične spojine, ki so jih pred tem zmešali vatikanski tehnologi, in na ta način ustrezno obarvajo težko pričakovani dim s strehe Sikstinske kapele. Čeprav sta za proizvodnjo dima na voljo dve ločeni enoti, pa se obe cevi tik pod streho kapele združita v en dimnik. Celotno napeljavo ves čas ogrevajo, opremljena pa je tudi z ventilatorjem, ki bi po potrebi dim potisnil iz dimnika.

Črn dim, kakršnega smo sinoči pred osmo uro zvečer videli uhajati iz dimnika na strehi Sikstinske kapele, oznanja neuspešen izid volilnega kroga. Za razliko od črnega dima pa bel dim spremlja tudi pozvanjanje vatikanskih zvonov, ki svetu sporočajo, da je bil izvoljen novi papež.

Zajemi vsak dan

Preden naj svet privedemo k veri in ga sploh pritegnemo, se mu moramo približati in z njim govoriti.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 24. April 2024
Na vrh