Urednikova beležnica avgust 2016

beleznica bozo

Ko sestavljam tokratno beležnico, pravzaprav ugotavljam, da ni skoraj nič počitniška, čeprav je avgust počitniški mesec. V zadnjem času nam je uspelo uresničiti kar nekaj načrtov. Med prvimi naj omenim novo revijo z naslovom Verujem, upam, ljubim!. Gre za posebno občasno revijo. Vsebinsko bo revija tematska, zato je tudi prodajno zastavljena na daljši čas prodaje, ne samo aktualni teden ali mesec ... Njena vsebina bo za različne kroge bralcev, različne starostne skupine in zaradi različne vsakokratne tematike bo vsaka revija imela svoj osrednji naslov. Tematike pa bodo različne, vprašanje vere, medsebojnih odnosov, vzgoje ...

1305-124B - plamen

Prva številka te revije je namenjena mladim (in njihovim staršem in vzgojiteljem), s pomenljivim naslovom: Rad te imam – Rad se imam! Revija večinoma povzema članke, ki so bili objavljeni v zadnjih letih v mladinski prilogi v rubriki Fantje – Punce, sedaj pa so zbrani in vam jih ponujamo v revijalni obliki. Revija je posebej primerna kot nagrada za animatorje in mlade župnijske sodelavce, za pogovore v skupinah in za mladinski verouk ali kot nagrada ali spodbudno branje posameznim mladincem. Cena posamezne revije je 4,90 €. Župnijskim uradom nudimo poseben popust na večje število naročenih revij. Nekateri duhovniki revijo poklanjajo animatorjem pri oratorijih. Več o novi reviji si lahko preberete na str. 99.

1305-124B - plamen

Septembra bo razglašena za svetnico sedaj blažena Mati Terezija iz Kalkute, rojena leta 1910 v Skopju. K njeni odločitvi za misijonski poklic so prispevali tudi Slovenci, kar je vedno hvaležno poudarjala. Ognjišču je bila ena prvih založb v Sloveniji, ki je izdala knjige o njej. Leta 1983 smo izdali njen prvi življenjepis v slovenščini. Ob njeni kanonizaciji bomo septembra izdali knjigo z njenimi mislimi in zanimivimi prigodami iz njenega življenja Misli in prigode. Obenem vam ponujamo še dve knjigi. Ena govori o njenem življenju (Mati velikodušne ljubezni), druga (Bog ljubi danes po nas) pa je knjiga njenih molitev. Prav tako je na voljo DVD (risanka - Peti svet) o njenem delu ter kipec in križ z njeno podobo ter več podobic z besedili njenih molitev. To posebno ponudbo si lahko ogledate na str. 50.

1305-124B - plamen

Sredi avgusta praznujemo Marijino vnebovzetje, največji Marijin praznik. Za Slovence je ta dan posebnega pomena, saj se od osamosvojitve naprej vsako leto izročimo Mariji s posebno posvetitvijo. Letos se številni posamezniki, župnije in slovenske škofije ob obisku kipa fatimske Matere Božje posvečajo Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Zato posvečamo tokratno prilogo zgodovini te velike božje poti ter pomenu obiska fatimskega kipa v Sloveniji. Obenem vas vabimo, da si na spletu ali v naših knjigarnah ogledate knjige o Fatimi (Fatima - moje brezmadežno Srce bo slavilo zmago, Klici fatimskega sporočila) ter kipe fatimske Kraljice.

1305-124B - plamen

Včasih se pošalim, da na uredništvu živimo ‘shizofreno’. Medtem ko večina ljudi razmišlja o počitnicah, se moramo mi pripravljati na novo veroučno in pastoralno leto. Z mislijo na novo veroučno leto smo izdali knjigo Tonina Lasconija Tudi jaz hodim k spovedi. Knjiga je namenjena prvenstveno otrokom in govori o pripravi na spoved ter o pomenu tega zakramenta. A čeprav je pisana kot pripomoček za pripravo otrok na praznik prve spovedi, bodo v razlagah svetopisemskih odlomkov in drugih pojmov v zvezi s spovedjo nagovorila tudi odrasle, saj pomaga razblinjati številne predsodke o spovedi. Lep prispevek k poglobljenemu obhajanju leta usmiljenja. Več o knjigi si lahko preberete med predstavitvijo novosti na str. 130..

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Kaj je katera koli zemeljska sreča v primerjavi z Jezusovo obljubo: »Odhajam, da vam prostor pripravim, da boste tudi vi tam, kjer sem jaz«?

(Dag Hammarskjoeld)
Torek, 16. April 2024
Na vrh