Urednikova beležnica junij 2016

beleznica bozo

Na predvečer godu Fatimske Matere Božje (12. maja) je v Slovenijo prispel kip Marije – romarice iz Fatime. Tokratni gost meseca govori o sporočilu fatimske božje poti. Upamo, da bosta obisk in priprava nanj obrodila veliko duhovnih sadov. Pri Ognjišču smo tudi zaradi tega obiska ponatisnili knjigo Fatima – moje brezmadežno Srce bo slavilo zmago. V njej je na kratko opisan nastanek in zgodovina te portugalske božje poti ter Marijina sporočila trem pastirčkom. S. Lucija, ki je edina od treh vidcev dočakala starost, je postala redovnica in v svojih spominih opisala dogodke, ki jih je sama doživela. Njena knjiga Klici fatimskega sporočila je obogatena še z osebnimi razmišljanji. Fatimski božji poti bomo posvetili prilogo v eni prihodnjih številk Ognjišča.

1305-124B - plamen

Otrokom bo nastanek fatimske božje poti predstavila risanka na DVD-ju Dan, ko je sonce plesalo, ki je izšla v zbirki Velikani vere. V zbirki je še več DVD-jev, ki opisujejo življenja svetnikov (sv. Miklavž, sv. Bernardka Lurška ...). Pri Ognjišču lahko dobite kipe Fatimske Marije različnih velikosti, kakor tudi podobice z likom fatimske Gospe s posvetilno molitvijo. Več o tej ponudbi si lahko ogledate na str. 55, več podatkov o kipih lahko dobite na internetu, najbolje pa si jih boste lahko ogledali v naših knjigarnah.

1305-124B - plamen

Že pred časom smo natisnili nove podobice za leto usmiljenja z molitvijo ter podobice z liki svetnikov (blažena Lojze Grozde in Anton Martin Slomšek, sv. Rok, sv. Urban, sv. Krištof, sv. Štefan ...) ter ponatisnili nekatere druge podobice, ki so že pošle. Ogledate si jih lahko na naši spletni strani.

1305-124B - plamen

Prav tako smo ponatisnili knjigo p. Karla Gržana Čas (pre)kratkih hlač, v kateri opisuje najstniške zgode in nezgode, ko najstniki rastejo in hlače hitro postanejo prekratke, obenem pa se jim zgodijo še druge stvari. Knjiga je odlično darilo najstnikom in družinam z odraščajočimi otroki.

1305-124B - plamen

Iz tiskarne je prišel ponatis knjige Zgodbo ti povem, desete v zbirki Zgodbe za dušo.
Največkrat duhoviti zgodbi sledita kratka misel in molitev ob sporočilu pripovedi. Na koncu je dodana domislica, ki jo bomo lahko ponesli v življenje. Naj spomnimo, da na Radiu Ognjišče vsak dan berejo iz knjig iz zbirke Zgodbe za dušo zjutraj ob 6.50 in s ponovitvijo ob 11.50.

beleznica-plamen

Nova je tudi knjiga Drobec usode in kanček nebes, v kateri svojo življenjsko pot opisuje Bojan Fekonja. Pretresljiv je opis ženine bolezni in njegove izkušnje klinične smrti ter številnih drugih preizkušenj, ki jih ni manjkalo v piščevem življenju. Knjiga je tudi lep opis zakonske ljubezni, o kateri lepo govori papeževa spodbuda Radost ljubezni, ki jo predstavljamo v tokratni prilogi.

beleznica plamen

Tretjo soboto – letos je to 18. junij – poteka že tradicionalno romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje. Mašo ob 10. uri bo vodil mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Vabimo prostovoljce, da se nam kot pomočniki pridružijo pri pripravi romanja. Zbor pomočnikov je ob 7. uri zjutraj pred baziliko. Za kaj rabimo prostovoljce? Ti pripravijo prostor pred cerkvijo, opravljajo redarsko službo, prevažajo bolnike z vozički od avtobusov do sedežev in nazaj; delijo vodo in napitke. Seveda pomagajo tudi pospraviti prostor. Romanje je lepa priložnost, da župniki, župnijske, območne ali dekanijske karitas pripravijo lepo doživetje starejšim in bolnikom.

Božo Rustja, odgovorni urednik

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh