Urednikova beležnica oktober 2022

beleznica bozo2019

Oktobra začnejo študentje akademsko leto. Kako se spominja svojih študentskih let in kako gleda na poslanstvo univerze smo se pogovarjali z nekdanjim znanim politikom, ki je sodeloval tudi pri osamosvojitvi Slovenije, dr. Ludvikom Toplakom. Za Ognjišče je razkril stvari, ki jih doslej še ni povedal.

beleznica plamen

Oktober in september pred 44. leti sta bila za Cerkev zelo napeta meseca. Konec septembra 1978 je samo po 33 dneh papeževanja umrl Janez Pavel I, sredi oktobra pa je nastopil papeško službo sv. Janez Pavel II. V tokratni prilogi ob njegovi beatifikaciji predstavljamo življenje papeža Janeza Pavla I..

beleznica plamen

V obletnici meseca se spominjamo Koroških Slovencev in lepote njihove pesmi, ki je na poseben način zaznamovala ta del slovenskega narodnega telesa, in predstavljamo skladatelja in zbiratelja ljudskega blaga Luka Kramolca.  

 

Papež Frančišek vabi kristjane, da letošnji Čas stvarstva, ki traja od 1. septembra, ko je Svetovni dan molitve za skrb stvarstva do 4. oktobra, ko je praznik sv. Frančiška Asiškega, zavestno zaživimo kot poslušalci stvarstva in častilci Stvarnika. O tem papeževem pozivu in posebej o vlogi Frančiška Asiškega kot zavetnika Stvarstva in ekologije v tokratnem pogovoru s p. Vinkom Škafarjem. 

beleznica plamen

Jesenski čas je povezan s pobiranjem pridelkov in glede na letošnje vremenske razmere bodo ti na mnogih kmetijah precej klavrni. Kako naj gledamo na razvoj kmetijstva pri nas, kako povečevati samooskrbo navkljub draginji pri energentih in surovinah je odgovarjal predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič. 

beleznica plamen

O drugi vrsti sadov piše mag. Drago Tacol, ko govori o modrosti, žlahtnem sadežu jeseni življenja in pravi, kako se starost na najboljši način izpolni v modrosti. 

beleznica plamen

Na strah pred draginjo opozarjajo tudi mladi v tokratni Temi meseca, ko pišejo o odnosu mladih do denarja in materialnega sveta. V današnji družbi potrošništva je mladim še toliko težje varčevati in odgovorno ravnati z dobrinami, ko pa je v ospredju slogan imeti, imeti, imeti. Poziv torej k odgovornemu ravnanju z denarjem, k zmernosti in pravičnosti.

beleznica plamen

V Ognjišču predstavljamo knjige, ki govorijo o smrti, žalovanju in slovesu od naših najdražjih, temi, s katero se naša družba težko sooča in se je izogiba. Posebej težko je spregovoriti o smrti otrokom. Kako premagati to zadrego, nam govori knjiga Kaj se zgodi, ko umreš, dedi.

beleznica plamen

Ta mesec smo iz tiskarne dobili kar štiri otroške knjige: dve kartonki s puzli (Deset zapovedi in Izgubljena ovca) in dve pobarvanki z nalepkami (Zgodba o stvarjenju in Jezusovo rojstvo).

beleznica plamen

Do konca meseca lahko v akciji naročite Ognjišče za leto 2023. Ti naročniki dobite zadnje štiri številke zastonj in sodelujete v nagradni igri s privlačnimi nagradami. Postanite novi naročniki ali pa pridobite kakšnega novega naročnika ali naročnino komu podarite.

 

B. Rustja. Iz urednikove beležnice, v: Ognjišče 10 (2022), 4.

Zajemi vsak dan

Preden naj svet privedemo k veri in ga sploh pritegnemo, se mu moramo približati in z njim govoriti.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 24. April 2024
Na vrh