Urednikova beležnica junij 2022

beleznica bozo2019

Cerkev se je v zgodovini vedno soočala z novimi izzivi in skušala odgovarjati nanje. Ob odkritju Amerike se je srečala s prebivalci nanovo odkrite celine, ki niso poznali Kristusa. V nekaj letih je ustanovila kongregacijo De Propaganda Fide (danes Kongregacija za evangelizacijo), ki letos praznuje 500-letnico. Več o tej kongregaciji, ki se vedno znova sooča z novimi izzivi, si lahko preberete v tokratni prilogi.

beleznica plamen

Konec junija praznujemo dan državnosti, ko se spominjamo slovesne razglasitve samostojnosti Slovenije. Zato smo kot gosta meseca povabili diplomata Tomaža Kunstlja, ki je med drugim obudil spomine na ‘prvi dan državnosti’ in na svoje sodelovanje z Ognjiščem.

beleznica plamen

Letošnji mesec junij nas prvo nedeljo pričaka z binkoštnim praznikom. Pri tem se srečamo tudi s troedinim Bogom, na kratko s Sveto Trojico. Pojem Svete Trojice ima v krščanstvu svoje zelo močno sporočilo in kljub dejstvu, da je nemogoče Boga ali Sveto Trojico razložiti razumsko in do potankosti, predstavljamo vlogo Svetega Duha tako v Sveti Trojici kot v današnjem svetu.

beleznica plamen

Pred nami je nova poletna planinska sezona in z njo na žalost povezane nesreče, poškodbe, zdrsi … V takšnih primerih priskoči na pomoč Gorsko reševalna služba in v eni od njih, GRS Kamnik, smo se pogovarjali s predsednikom Srečom Podbevškom, kjer letos praznujejo tudi 100-letnico delovanja reševalne službe.

beleznica plamen

In ko že govorimo o poletju, ki je pred vrati – mnogi mladi se sprašujejo, kako koristno preživeti poletne počitnice. Katoliška mladina tokrat predstavlja program POTA, kjer se mladi prostovoljci od 16. do 30. leta lahko udeležijo dela na misijonih po celem svetu. Do danes je bilo del programa že kar 789 prostovoljcev, ki so služili otrokom, domačinom in misijonarjem na 27. različnih projektih.

beleznica plamen

Tokrat izpostavljam tudi glasbeno obarvan del revije, kjer smo se v goste povabili Ansambel Saša Avsenika, ki ga vodi vnuk legendarnega slovenskega glasbenika Slavka Avsenika. Z njim smo se pogovarjali o njihovem delu, še posebej pa je zanimivo razmišljanje o domoljubju, narodni noši in razvoju slovenske narodnozabavne glasbe.

beleznica plamen

Ko predstavljam nekatere vsebine v novem Ognjišču, se spomnim besed našega ustanovitelja Franca Boleta, ki je trdil, da se v letnikih revije ohranja veliko (duhovnih) vsebin. Zato je priporočal vezavo Ognjišča, da bi ohranili to bogastvo. Del tega bogastva pa včasih zberemo v knjige. Tako je v tisku knjiga z novim naborom molitev iz Ognjišča Zakladnica molitve 2, ki jo je uredil Marko Čuk. Knjiga bo konec meseca junija že v prodaji.

beleznica plamen

Letos bo po epidemiji spet ‘v živo’ potekalo romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje v soboto, 18. junija. Več informacij si lahko preberete na strani 49 in na naši spletni strani. Vabimo vse, ki poznate koga od starejših ali invalidov in bi se rad udeležil romanja, da mu poveste, kje se lahko prijavi ali mu pri tem pomagate. Vabimo tudi prostovoljce, da bodo pomagali pri romanju.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2022, leto 58, št. 6, str. 4.

Zajemi vsak dan

Ne uklanjaj se bedaku, ne oziraj se na osebo mogočneža! Do smrti se bojuj za pravico in Gospod Bog se bo zate boril.

(Sirah)
Torek, 23. April 2024
Na vrh