Urednikova beležnica november 2021

beleznica bozo2019

Mesec november nosi ljudsko ime listopad. Noči se daljšajo in vsa narava nas spominja na minevanje. V tem času obhajamo praznik Vseh svetih in Vernih duš, ki nam v to tesnobno občutje prinašata krščanski pogled na smrt in trpljenje. Krščanski pogled na smrt, zlasti samomor, nam odstira tudi tokratna gostja meseca Anja Klančar, zaznamovana z izgubo staršev. Njeno pričevanje o bridki izkušnji, a tudi o neuklonljivem upanju bo koristno branje v novembrskih dneh.

beleznica plamen

O trpljenju in smrti se je spraševal duhovnik, profesor in prevajalec Svetega pisma Otmar Črnilogar. Pri Ognjišču smo pred leti izdali njegov križev pot. Spominjamo se ga ob 90 letnici rojstva.
Smrti najbližjih sledi žalovanje. Na str. 22 vam predstavljamo knjige, ki govorijo tako o smrti, krščanskem pogledu nanjo kot o procesu žalovanja. V novembru vam jih ponujamo po ugodnejši ceni.

beleznica plamen

V koprski stolni župniji se veselijo inavguracije in blagoslova novih orgel. Z veseljem smo opravili pogovor s člani projektne skupine, ki je slaba 4 leta vodila selitev in umestitev novih orgel v koprsko stolnico. Šlo je za veliko nalogo, ki so jo člani podrobneje predstavili in posebej poudarili, kako širok pomen imajo te orgle tako v cerkvenem kot tudi splošno družbenem smislu.

beleznica plamen

Začetek šolskega leta je za mnoge šolarje in dijake prinesel kopico interesnih in obšolskih dejavnosti. Zato smo z namenom predstavitve obiskali Zvezo za tehnično kulturo Slovenije, ki pokriva naravoslovno in tehnično področje in se trudi popularizirati in spodbujati zanimanje za naravoslovne znanosti med mladimi.

beleznica plamen

Jesenski dnevi so namenjeni tudi pospravljanju pridelkov in z zahvalno nedeljo smo hvaležni za vse, kar pridelamo. S pridelki, živili in hrano je povezan tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki bo potekal po slovenskih vzgojno izobraževalnih ustanovah.

beleznica plamen

V tokratni številki imamo možnost predstaviti misli iz pogovora z akademikom in stoletnikom Zorkom Simčičem, ki je z nami delil nekaj pogledov na nekoč in danes, na primerjave o času, narodu, vrednotah in stvareh, ki še posebej vzbujajo začudenje ali pomisleke, sploh ob zgodovinskem pogledu.

beleznica plamen

Končno, a ne nazadnje: tej številki je priložena Miklavževa ponudba in katalog jaslic. Tako si boste lahko v miru ogledali našo res bogato ponudbo knjig in drugih izdelkov za obdarovanje o Miklavžu pa tudi o božiču. Epidemija covida je podražila mnoge stvari tudi papir in tiskanje revij in knjig. Ta trenutek je nemogoče natančno reči, za koliko. Zato vam bomo točni znesek naročnine za prihodnje leto posredovali brž ko bo mogoče. Epidemija je tudi upočasnila dobavljanje izdelkov, zato svetujemo, da čim prej naročite želene izdelke, da jih v zadnjem trenutku ne bi mrzlično iskali.

beleznica plamen

V prihodnji številki bomo priložili katalog s še bogatejšo ponudbo knjig. Želimo namreč, da bi svoje najbližje obdarovali tudi s knjigami duhovne vsebine in jim tako pomagali pri rasti v veri. Za to lahko v naših knjigarnah tudi vnovčite Bon21.

beleznica plamen

Upamo, da bodo omenjeni novosti in ponatis ter drugo lepa ponudba ob bližajočem se obdarovanju. Zato naj dodam, da v naših knjigarnah (v spletni knjigarni to ni mogoče) lahko izkoristite bon21 in kupili knjige (samo knjige, ne drugih izdelkov) naše založbe. Najnižji nakup, ki ga lahko opravite z bonom, znaša 30 EUR.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 11, str. 4.

Zajemi vsak dan

Človekov pogled je mogočen, ker nosi dušo. Če v duši prebiva Bog, more človek s pogledom Boga podariti drugim ljudem.

(Michel Quoist)
Sreda, 17. April 2024
Na vrh