Urednikova beležnica oktober 2021

beleznica bozo2019

Jesenski mesec oktober, v katerem pobiramo sadove zemlje, nas vabi, da si z molitvijo rožnega venca nabiramo tudi zaklade, ki jih ne uničita ne molj ne rja. Zato je oktober posvečen molitvi rožnega venca. Letos obhajamo 450-letnico bitke pri Lepantu (1571). S to bitko je povezan praznik Rožnovenske Matere Božje, saj je papež pozval kristjane, naj prosijo Marijo, da obvaruje Evropo turške nevarnosti. Papež je menil, da je molitev rožnega venca izprosila zmago v bitki in zato je razglasil god Rožnovenske Matere Božje. O tem berite v tokratni prilogi.

beleznica plamen

O rožnem vencu je spregovoril “preprost župnik” Maks Ipavec, ki se je kot gost meseca dotaknil tudi nekaterih drugih aktualnih tem.

beleznica plamen

Pogoj za razmišljanje in molitev je tišina. V tišino gora se je umikal Jaka Čop, gorski fotograf in ljubitelj gora, ki se ga spominjamo ob obletnici rojstva.

beleznica plamen

Začetek šolskega leta je za mnoge šolarje in dijake prinesel kopico interesnih in obšolskih dejavnosti. Zato smo z namenom predstavitve obiskali Zvezo za tehnično kulturo Slovenije, ki pokriva naravoslovno in tehnično področje in se trudi popularizirati in spodbujati zanimanje za naravoslovne znanosti med mladimi.

beleznica plamen

Upanje je ena izmed treh kardinalnih kreposti in pogosto se lahko zdi, da se prej zanašamo na naključja, usodo kot na krščansko upanje in Božjo previdnost. Tokratna tema meseca zato prinaša vpogled, kaj je razlog upanja za nas kristjane, kako ga lahko v polnosti razumemo v odnosu do ljubezni in vere ter kako je krščansko upanje prežeto z veseljem.

beleznica plamen

Revija Ognjišče posveča posebno pozornost preizkušanim v naši družbi in prinaša bralcem vsak mesec posebno življenjsko izkušnjo kakšnega od njih. S tem povezan je tudi tokratni intervju z Damijanom Lazarjem, ki je predsednik Zveze za šport invalidov in paraolimpijskega komiteja, s katerim smo želeli predstaviti možnosti, na kakšne načine se lahko mladi invalidi vključijo v športne dejavnosti in kakšne vse koristi to prinaša.

beleznica plamen

Na področju delovanja hudobnega duha je po besedah Janeza Kavčiča veliko primerov, ko ne gre za delovanje hudobnega duha, ampak se posamezniki srečujejo s katero od psihičnih bolezni, ki jo pa zelo težko sprejmejo. Tokrat torej nekaj več besed o tem, kako je pomembno razlikovanje med boleznijo in delovanjem hudobnega duha in zakaj pri prvem eksorcizem ne pomaga.

beleznica plamen

Izšli sta dve Svetopisemski sestavljanki: Jezus blagoslavlja otroke (1.000 kosov in je primerna za otroke od enajstega leta naprej) in Prvi Božič (200 kosov in je primerna za otroke od sedmega leta naprej). Več o tem si lahko preberete na str. 97). Prav tako je izšel ponatis Svetopisemske igre Sveto pismo igra spomin.

beleznica plamen

Upamo, da bodo omenjeni novosti in ponatis ter drugo lepa ponudba ob bližajočem se obdarovanju. Zato naj dodam, da v naših knjigarnah lahko izkoristite bon21 in kupili knjige (samo knjige, ne drugih izdelkov) naše založbe. Najnižji nakup, ki ga lahko opravite z bonom, znaša 30 EUR.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 10, str. 4.

Zajemi vsak dan

Cerkev današnjemu človeštvu deli zaklade Božje milosti, ki človeka dvigajo na dostojanstvo Božjih otrok ter so varstvo in pomoč za dosego bolj človeškega življenja.

(sv. Janez XXIII.)
Četrtek, 25. April 2024
Na vrh