Urednikova beležnica maj 2021

beleznica bozo2019

Z vsebino tokratne številke že vstopamo v maj, Marijin mesec. Najprej naj poudarim veliko veselje ob tem, da smo uspeli opraviti pogovor z apostolskim nuncijem v Iraku, nadškofom msgr. Mitjem Leskovarjem. Zelo slikoviti so njegovi odgovori in zelo konkretni, ko gre za opisovanje življenja v Iraku, njegovega dela in razmer, ki tam vladajo, dotaknili pa smo se tudi pomena zgodovinskega obiska papeža Frančiška v tej državi.

beleznica plamen

Ko sem že omenjal Marijo – o njej teče beseda v pogovoru z Janezom Kavčičem, kjer lahko preberemo, kako je Marija naša velika zavetnica in priprošnjica tudi v boju zoper hudobnega duha ter kako naj bi resnično za svojo vzeli molitev rožnega venca.

beleznica plamen

Duhovno obarvano vsebino zaokrožuje tudi tokratna Tema meseca, ki nas vabi, da spoznamo mašno knjigo ali osvežimo svoje znanje o njej. Med mladimi se poraja veliko vprašanj, vezanih na mašno knjigo in obred svete maše. V tokratnem članku lahko najdete kar nekaj zanimivosti in dejstev o tem, kako je mašna knjiga sestavljena, kakšni so njeni poudarki in kako je sploh nastala.
V Prilogi so tokrat povezane tri zgodbe, ki segajo od Napoleona pa do kongresa Svete alianse v Ljubljani, ki je potekal pred natanko 200 leti.

beleznica plamen

Mesec maj je tudi poln ljubezni. Malce za šalo in hkrati zelo zares je na temo ljubezni pogledala naša mlada znanstvenica Katarina, ki se je vprašala, ali se tudi rastline zaljubljajo. V resnici imajo tudi rastline svoje hormone in tudi pri njih najdemo določene stvari, ki jih neustavljivo privlačijo. Ali so torej rastline lahko zaljubljene?
S tem je povezana tudi vsebina na straneh za dekleta in fante, ki vstopajo v odnos skupne hoje ali priprave na zakon. Agata je tokrat pripravila zanimiv zapis o mitih in resnicah o zakonskem življenju. Priporočljivo za vse, ki se pripravljajo in odločajo za skupno zakonsko pot.

beleznica plamen

Pogovarjali smo se tudi z Lauro Unuk, najuspešnejšo slovensko šahistko, ki je pri svojih 22 letih že dvakratna svetovna mladinska prvakinja in je pred nekaj tedni pridobila še naziv mednarodni šahovski mojster. Spregovorila je o šahu v ožjem in širšem pogledu ter o vplivih, ki jih šah lahko prinese v posameznikovo življenje.

 

beleznica plamen

Ob koncu še nekaj besed o podeljevanju svetih zakramentov. Zaradi epidemije bodo tudi ta obhajanja prilagojena razmeram. Na zunaj bodo praznovanja morda skromnejša, kar pa naj nas ne odvrne od bistva zakramenta, ki je duhovna moč in pomoč za lepo krščansko življenje. K zakramentu pritiče primerno praznovanje in primeren spomin ali darilo. Ni potrebe po dragem darilu, saj je zakrament sam največja dragocenost; pozornost, spodbuda in spomin pa naredi obhajanje zakramenta še bolj doživeto. V ta namen imamo pri Ognjišču pestro ponudbo primernih knjig in drugih primernih spominkov. Obiščite knjigarna.ognjisce.si oziroma izbor priporočenih daril poglejte na sredinskih straneh Ognjišča in pokličite za naročilo (prejmete po pošti) ali obiščite naše knjigarne v Kopru, Kranju, Mariboru in na Ptuju. (Miha Turk)

beleznica plamen

Prijeten in sončen mesec maj vam želimo!

ERJAVEC, Matej. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 5, str. 4.

Zajemi vsak dan

Velikonočni kristjan mora prinašati v svojo okolico, najprej v svojo družino, med svoje prijatelje in sodelavce vedrino in mir, krščanski optimizem in delovno vzdušje.

(Franc Bole)
Četrtek, 18. April 2024
Na vrh