Urednikova beležnica marec 2021

beleznica bozo2019

Postni čas se razteza čez cel mesec marec. Ta sveti čas odmeva tudi v marčevski številki. Post naj bi nas odpiral za stisko bližnjega. Tako nam misijonarka s. Andreja Godnič v pogovoru odkriva potrebe ljudi v Venezueli. O postu govori tudi eno od pisem naših bralcev, ki naj nam pomaga, da bomo ta sveti čas živeli bolj poglobljeno. Postu smo tudi prilagodili rubriko o kuhanju, saj v njej predstavljamo brezmesno jed – rižoto z zelišči.
V pogovoru z eksorcistom Janezom Kavčičem se sprašujemo, na kakšne temelje postaviti postni čas, kako si ga zastaviti in kako so različne oblike postnih sklepov tudi boj proti hudobnemu duhu. Tudi v rubriki za zakonsko pastoralo ponujamo za ta sveti čas razmisleke ob nedeljskih evangelijih s konkretnimi spodbudami za zakonsko rast.

beleznica plamen

Marca praznujemo god sv. Jožefa, obenem pa obhajamo tudi leto Jezusovega skrbnika. To leto je s posebnim pismom razglasil sedanji papež. Sv. Jožefu in njegovemu češčenju smo zato posvetili tokratno prilogo. Mladi pa so pogledali na razvoj duhovnosti za fante in može ter na možnosti, ki jih s svojim odgovorom na potrebe po duhovnosti fantov in mož ponuja Cerkev.

beleznica plamen

Olivier Helvig je bil naš sogovornik v tokratnem nekoliko bolj športno obarvanem pogovoru, ki je lahko navdih tudi za marsikaterega mladega bralca, ki se navdušuje nad mehaniko in tehnologijo. Gre za inženirja in enega vodilnih mož pri ekipi Ferrari v Formuli 1. V mesecu marcu se začne nova sezona tega najimenitnejšega dirkalnega športa. Marec je tudi prvi pomladni mesec. Mnogi kolesarji bodo zato pripravili kolesa, da se bodo podali na kolesarjenje in nabiranje telesne kondicije. Več o pripravi koles si bodo lahko prebrali v rubriki na obisku.

beleznica plamen

Postni čas je pomemben del cerkvenega leta, saj se v njem pripravljamo na veliko noč. Da bi ga res dobro preživeli, smo pri Ognjišču izdali kar nekaj knjig o postnem času. Že v prejšnji številki smo vas opozorili na knjige križevih potov ter svojevrstni “križev pot za mulce”, izvirno delo Eve Slivka Zakaj je tudi pri nas tako. Tokrat pa vam na straneh 74–75 predstavljamo še nekaj drugih knjig, ki vam bodo pomagale pri duhovni poglobitvi v postnem času.

beleznica plamen

Rad bi vas opozoril na izid nove knjige italijanskega duhovnika Fabia Rosinija Umetnost ponovnega začenjanja. Kakor piše naš rojak p. Marko I. Rupnik (z Rosinijem sta dobra prijatelja in sodelujeta) v spremni besedi, knjiga ni nastala za pisalno mizo, v kabinetu, ampak je odraz življenja. Rosini jo je pisal po prvi težki operaciji, ki so ji sledile še druge. Zato bo v veliko pomoč vsem, ki morajo ponovno začenjati. To pa se nam zgodi večkrat v življenju. Avtor namreč s pripovedjo o stvarjenju nakazuje pot k resnični prenovi. Delo je bilo v Italiji uvrščeno med deset najbolj branih knjig tudi na lestvicah ‘neverskih’ časopisov.

beleznica plamen

Ne vemo še, kako bomo praznovali veliki teden in veliko noč. Gotovo pa si bomo praznike Gospodovega vstajenja lahko voščili z voščilnicami Ognjišča, ki jih predstavljamo na str. 34. V času, ko so okrnjeni naši stiki s prijatelji in sorodniki, bo lepa voščilnica razveselila zlasti ljudi, ki jih zaradi epidemije ne moremo obiskati. Zato vam iskreno želimo duhovno bogat postni čas.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2021, leto 57, št. 3, str. 4.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh