Urednikova beležnica februar 2020

beleznica bozo2019

 

Ob vstopu v mesec februar nas pričaka praznik Gospodovega darovanja ali svečnica (2. 2.). Ta praznik predstavljamo na straneh za zakonce kot priložnost, da si tudi zakonca odgovorita, kakšen dar sta drug za drugega, na straneh o verstvih sveta pa je predstavljen pogled na praznike s podobno vsebino v drugih verstvih.

1305-124B - plamen

Osmega februarja Slovenci praznujemo svoj kulturni praznik v spomin na smrtni dan našega največjega pesnika Prešerna. V prilogi vam predstavljamo področje kulturnega ustvarjanja, ki mu običajno namenjamo manj pozornosti – slovensko knjižno ilustracijo. V roke radi vzamemo lepo ilustrirane knjige, še posebej za otroke. V prilogi je poudarek zlasti na začetkih slovenske knjižne ilustracije. Kratek ‘sprehod’ skozi starejšo zgodovino nam bo osvežil tudi spomin na številna književna dela in književnike.

1305 124B plamen

Svoj pogled na kulturo, ustvarjanje, občutek za lepoto v umetnosti predstavila uspešna sopranistka Sabina Cvilak, ki je v zadnjih dveh desetletjih svojo vrhunskost dokazala v mnogih opernih vlogah na domačih in tujih odrih.

beleznica plamen

Na god Lurške Matere Božje (11. februarja) obhajamo svetovni dan bolnikov. V našem času predstavljajo poseben problem bolniki, ki se poslavljalo s tega sveta. Ob vse bolj grozečih zahtevah po evtanaziji smo za gosta meseca povabili dr. Matjaža Zwitterja, ki je kar 41 let deloval na Onkološkem institutu in se srečeval z bolniki v zadnji fazi življenja. Lahko se strinjamo z njegovimi besedami, da bi danes morali več pozornosti nameniti skrbi družbe za težko bolne kakor pa o evtanaziji.

beleznica plamen

O posebnem delu slovenske kulturne dediščine lahko govorimo, ko slišimo za slovensko narodno nošo. Gre za zelo pomemben simbol izražanja slovenstva, mi pa smo z obiskom pri Tončki Trček, ki šiva in izdeluje narodne noše, pogledali, kako se slovensko narodno nošo sešije in kaj vse k slovenski narodni noši spada. In kako se jo kulturno tudi nosi.

beleznica plamen

Ob besedi eksorcizem se marsikdo zdrzne ali bolj zastriže z ušesi. V tej številki nadaljujemo pogovor z eksorcistom Janezom Kavčičem o delovanju hudobnega duha in ravno tokrat lahko bolj podrobno spoznate vsebino in namen obreda eksorcizma.

beleznica plamen

Na mladinskih straneh času primerno lahko preberemo v Temi meseca o ledenih dobah in takratnih značilnostih podnebja in načina življenja, o delu glasbenega producenta je spregovoril Jan Baruca, na straneh za družine pa predstavljamo idejo za izlet in obisk Škratove učne poti na Rogli.

beleznica plamen

Že zadnjič sem napovedal, da bomo letos v vsaki številki predstavili po eno novost naše založbe. Tokrat vam na str. 35 predstavljamo Youcat Biblija, Sveto pismo, namenjeno predvsem mladim, a nikakor samo njim, saj bo s svojimi uvodi in opombami približala sporočilo vsem generacijam. Knjiga bo lepo birmansko darilo. Upamo, da bo tako darilo tudi knjiga Vodi me, dobrotni Duh, tretja knjiga iz zbirke Zgodbe za dušo – nova serija. V njej so zbrane zgodbe o Svetem Duhu in njegovem delovanju. Molitev na koncu vsakega poglavja bo sporočilo knjige strnila v duhovno sporočilo.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2020, leto 56, št. 2, str. 4.

Zajemi vsak dan

Zapoved »Spoštuj svojega očeta in svojo mater« posredno pravi staršem: »Spoštujte svoje sinove in svoje hčere«. Tako ta zapoved izraža globoko družinsko vez.

(sv. Janez Pavel II.)
Sobota, 20. April 2024
Na vrh