Urednikova beležnica avgust 2014

1305-124a copy

Avgust je poletni in predvsem dopustniški mesec, a smo v uredništvu avgustovsko številko pripravljali še v popolnoma delovnem in predvsem prazničnem vzdušju. Praznovanja, ki sem jih omenil v prejšnji številki, so v večinoma že za nami. Veseli smo, da je Slovenska škofovska konferenca odlikovala našega dolgoletnega urednika Silvestra Čuka in s tem dala priznanje njegovemu delu za naš mesečnik in verski tisk. Več o tem si lahko preberete na str. 77.

1305-124B - plamen

Pri Ognjišču želimo spremljati aktualna dogajanja, čeprav kot mesečnik delamo to teže kot drugi mediji. Po končanem svetovnem nogometnem prvenstvu smo zbrali nekaj 'krščanskih' pričevanj nogometašev in tako osvetlili to dogajanje z drugačne plati (str. 122). Prav tako želimo osvetliti zapletena dogajanja v Ukrajini, kjer na vzhodu države divja vojna. O svojem delu v tej nemirni državi nam je kot gost meseca spregovorila s. Barbara Peterlin (str. 10).

1305-124B - plamen

Kljub poletju smo iz tiskarne dobili kar dve novi knjigi. Prvo smo že napovedali. Gre za knjigo Bogdana Žorža Nauk gora. Bralci Žorževe rubrike Pot do Boga preko gora v Ognjišču njeno vsebino že poznate, saj so v knjigi natisnjeni prispevki prav iz te rubrike. Več o njej si lahko preberete na str. 41.

Druga knjiga Izgubiti otroka je izšla v zbirki Življenjske smernice. Že naslov pove, da knjiga govori o trenutkih, ko v veselo pričakovanje ali družinsko idilo zareže nepričakovana izguba otroka. Govori, kako premagati občutke velike bolečine, travme in praznine ob izgubi.

1305-124B - plamen

V tem času prihaja k nam tudi več knjig, ki jih ladje "iz daljne dežele čez širno morje" pripeljejo v koprsko pristanišče. Preprosto o Svetem pismu je naslov prve knjige, ki na res preprost način predstavi Sveto pismo. Pisana in oblikovana je sicer bolj na kožo mlajši generaciji, a je to njena prednost, saj posamezne svetopisemske knjige predstavi na kratek, privlačen in preprost način. Drugi dve knjigi, ki sta še na poti, sta namenjeni otrokom (Božična odštevanka – adventni koledar, Pobarvaj božič – pobarvanka o božiču) in predstavljata lep del naše ponudbe za božično in Miklavževo obdarovanje. A o tem več v prihodnjih številkah.

Pred odhodom v tiskarno je tudi knjiga Gregorja Čušina Na tretji strani. Znani in priljubljeni igralec, zlasti monokomedij, je nekaj let na tretji strani Ognjišča pisal uvodnike. Čeprav govorijo o težkih stvareh, niso 'zateženi'. Iskrivi in igrivi, smešni, a obenem resni pred nas razgrinjajo sedanji trenutek slovenskega krščanstva in utrip naše utrujene kulture. Zabavno in obenem koristno branje.

1305-124B - plamen

Tudi v tej številki predstavljamo posebno poletno ponudbo naših knjig. Akcij je več: od tiste, ki predstavlja knjige v zbirki Zgodbe za dušo; akcijo, kjer dobite tri knjige za ceno dveh; pa košarico s širokim izborom knjig, ki jih dobite po ugodnih cenah, če izberete knjige v vrednosti najmanj 10 €, ter ponudbo naših knjig iz zbirke Žepna knjiga Ognjišča. Pobrskajte po reviji in si izberite knjige po ugodnih cenah – pa tudi nagrade, ki vas čakajo, če boste pohiteli z naročilom.

Naj vam počitniške dni polepšajo tudi poceni knjige Ognjišča.

 

Zajemi vsak dan

Človeško življenje je izročitev mene tebi; izročitev človeka sočloveku ustreza bistvu človeka samo v taki ljubezni, ki je celovita in brez pridržkov.

(Benedikt XVI.)
Nedelja, 23. Junij 2024
Na vrh