Urednikova beležnica november 2018

beleznica bozo okrogli

Že nekaj let novembrskemu Ognjišču prilagamo Miklavžev katalog naših knjig. Letos je ta katalog nekaj posebnega. Najprej je precej obširen (48 strani) in v njem na eni strani predstavljamo knjige, primerne za obdarovanje ob Miklavžu, na drugi strani pa predstavljamo različne jaslice, ki jih imamo na razpolago.

1305-124B - plamen

Katalog nas spodbuja, da ob Miklavžu podarimo versko knjigo in da pomislimo, da so tudi jaslice lepo darilo, zlasti mladi družini, ki jih morda še nima, ali mlajšim otrokom. Jaslice sicer niso bistvo naše vere, a nam na plastičen način govorijo o Božji ljubezni do človeka. Nekateri radi knjige za Miklavževo in božično obdarovanje naročite prej. Tega smo veseli, kajti zadnje dni pred Miklavžem je veliko naročil. Lahko se zgodi, da kakšne knjige ali kakšnega drugega izdelka v naši trgovini zmanjka in potem upravičeno nastopi slaba volja. Pohiteti se splača tudi zato, ker do 25. novembra velja višji popust za kartico zvestobe. Ponudbo Ognjišča si lahko tudi ogledate v naših knjigarnah v Kopru, Ljubljani, Kranju Mariboru in na Ptuju in seveda na spletu.

1305-124B - plamen

Pred Miklavžem je izšla knjiga o tem priljubljenem svetniku z naslovom Čas za svetega Miklavža. Ne govori o njegovem življenju (o tem govorita pobarvanka Sveti Miklavž in slikanica Miklavž piškote peče), ampak o otroškem pričakovanju prihoda tega svetnika in sporoča, da je obisk sv. Miklavža najlepši dan v letu tudi zato, ker nas spomni na to, da sta dobrota in ljubezen najvažnejši v našem življenju.

1305-124B - plamenPrav tako je spet na voljo nekaj knjig, za katere velja stalno povpraševanje in so primerno darilo ob Miklavžu ali Božiču. Prva je pobarvanka Božič prihaja (besedilo Berta Golob; ilustracije Silva Karim), ki bo otrokom pomagala skozi adventni čas. Druga je slikanica Ana praznuje božič (besedilo Karel Gržan; ilustracije Karmen Smodiš) in govori o bistvu praznovanja božiča – to so velikokrat drugačne vrednote, kakor nam jih vsiljuje potrošniška družba.
Prav tako sta spet na voljo knjigi: spomini pokojnega zamejskega duhovnika Dušana Jakomina Od petrolejke do iPada ter sedaj že ‘legendarna’ knjiga Karla Gržana Jaz Čarli Čeplin, ki je doživela že četrti ponatis.

1305-124B - plamen

Že prejšnji mesec smo vas opozorili na knjigo Petra Milloniga Zasidran v veri. V tokratnem Ognjišču pa si lahko preberete pogovor z njim in tako zveste več o nastajanju knjige pa tudi o tem, kako pisatelj, ki je gospodarstvenik in nekaj časa diplomat, piše knjige duhovne vsebine.
V novembru vas opozarjamo tudi na knjige, ki vam bodo pomagale v procesu žalovanja ob izgubi najdražjih (Žalovanje, Kaj se zgodi po smrti, Obrisal bo solze, Izgubiti otroka).

1305 124B plamenCena Ognjišča letu 2019 bo spremenjena. Posamezna številka bo stala 3,00 €. Naročnina za naročnike pri župnijskih uradih 33,50 €, za naročnike po pošti 34,30 €. Za inozemske naročnike pa 60 €, 80 USD, 88 CAD, 97 AUD, 70 CHF, 390 HRK, 55 GBP, 575 SEK..

beleznica plamen

Povabil sem vas že v naše knjigarne, novembra pa vas lahko povabim, da si naše knjige ogledate na stojnico naše založbe na Slovenskem knjižnem sejmu, ki bo od 21. do 25. novembra v Cankarjevem domu in kjer boste naše izdelke lahko kupili s sejemskim popustom.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2018, leto 54, št. 11, str. 4.

Zajemi vsak dan

Znamenje dobrega človeka je, če sebe presoja strožje kot druge.

(Miha Žužek)
Sobota, 30. September 2023
Na vrh