Urednikova beležnica september 2018

beleznica bozo okrogli

Septembrski začetek novega šolskega in veroučnega leta odmeva tudi v tej številki Ognjišča. O vzgoji govori gost meseca dr. Andrej Perko, ki poudarja, da se vzgoja otrok pravzaprav začenja z urejeno družino in skladnim zakonom in da je zelo pomembno, v kakšni družini in s kakšnim očetom in mamo raste otrok. Tema, ki je velikokrat spregledana v naši javnosti, zato vabimo k branju njegovih misli. O odnosu do telesnosti in spolnosti pri mladih govori p. Branko Cestnik, ki opozarja na nekatere manj znane vidike teh problemov v naši družbi. Problematike zakona se pred svetovnim srečanjem družin v Dublinu lotevamo v rubriki Zakonci.

1305-124B - plamen

Tudi tema meseca v mladinski prologi se ob vrnitvi v šolske klopi dotika šole in težav, povezanih z njo. Govori, da lahko zaradi različnih osebnosti vlada zanimiva, tudi zahtevna, neprijazna razredna dinamika. Tema ne govori samo o vrstah nasilja v šoli, ampak tudi o tem, da je razred kraj srečevanja različnih tipov osebnosti in kako to vpliva na klimo v razredu, ter kaj storiti, ko določeno nesoglasje ali neko hecanje preseže zdravo mero in smo priča različnim vrstam nasilja.

1305-124B - plamen

Vsako leto na začetku veroučnega leta objavimo v Ognjišču oglas, ki vabi k vpisu v Katehetsko in pastoralno šolo (nekdanji katehetski tečaj). Ogledate si ga lahko na str. 93. Šola je namenjena vsem, ki želite v župniji sodelovati pri poučevanju verouka ali pri drugih dejavnostih, pa tudi vsem, ki bi želeli poglobiti svoje versko znanje.

1305-124B - plamen

Prav tako že nekaj let septembrskemu Ognjišču priložimo položnice, s katerimi lahko oddate svoj prispevek v akciji za Srce Afrike, in kratek opis te akcije. Daljši prispevek o tem, kam gredo zbrana sredstva v tej akciji in akciji Z delom do dostojnega življenja ste si lahko prebrali v mladinski prilogi avgustovskega Ognjišča. Sredstva, ki pri nas mogoče pomenijo malenkost, so za ljudi v Afriki lahko mesečna plača. Vse, kar zberemo v Sloveniji, naši misijonarji v Afriki še pomnožijo in vsak evro obrnejo dvakrat in pomoč izročijo v prave roke.

1305-124B - plamen

Poletje je tudi čas, ko načrtujemo in pripravljamo nekatere izdaje Ognjišča, ki bodo izšle v jeseni in bodo na voljo za obdarovanje o Miklavžu, božiču in novem letu. Tudi za letos pripravljamo nekaj zanimivih novih izdaj. Izdaje, ki jih pripravljamo s tujimi partnerji, pridejo v Slovenijo že proti koncu poletja.
Tako kot prvi prihaja ponatis Svetega pisma v torbici, namenjenega najmlajšim. Več o njem si lahko preberete na str. 114. ponatisnili smo ga, ker po Svetem pismu v torbici vlada stalno povpraševanje.

1305 124B plamenSredi poletja je izšla knjiga Anselma Grüna Angel preprostosti. Vsak čas ima svojega angela. Skupno jim je, da olajšajo življenje in nas popeljejo naprej po poti k intenzivnejšemu in bolj srečnemu življenju.

beleznica plamen

24. septembra goduje blaženi Anton Martin Slomšek. Knjige izpod njegovega peresa in knjige, ki osvetljujejo njegov svetniški lik in njegovo bogato, plodno in sveto življenje, si lahko ogledate na str. 30.

 RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2018, leto 54, št. 9, str. 4.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh