Urednikova beležnica junij 2018

beleznica bozo okrogli

V juniju bo za našo revijo pomembna tretja sobota (16. 6.), ko bo potekalo jubilejno romanje bolnikov, invalidov in starostnikov na Brezje. O polstoletni zgodovini romanj govori tokratna priloga, v kateri so na kratko v besedi in podobi predstavljena vsa dosedanja romanja.

1305-124B - plamen

Tudi gosta meseca govorita o romanjih v slovensko narodno svetišče Marije Pomagaj. Spregovorita o tem, da sodobni človek, za katerega sociologi trdijo, da se oddaljuje od vere, rad obišče božjepotna svetišča, da se navžije miru in doživi sprejetost in razumevanje. Brezje so ena od mnogih božjih poti, ki jo radi obiščejo Slovenci in tujci. Med množičnimi romanji zavzema posebno mesto tudi romanje bolnikov in invalidov.

1305-124B - plamen

Pismo meseca pa je izpoved dekleta, ki že nekaj let na omenjenem romanju sodeluje kot pomočnica. Zatrjuje, da jo pomoč drugim osrečuje in tako pomoč priporoča tudi drugim. Naj njena izkušnja, ki jo je opisala v pismu, navdihne tudi letos številne prostovoljce, ki so vabljeni kot pomočniki na Brezje. Več o tem si lahko preberete na str. 30.

1305-124B - plamen

Veseli smo, da ste tako lepo sprejeli našo ponudbo za krst, obhajilo in birmo. Vaša številna naročila nam vlivajo pogum in nas spodbujajo k še bolj zavzetemu delu. Junija potekajo še obhajila in birme, zato vas vabimo, da si ponovno ogledate našo ponudbo za prve zakramente na spletu (http://knjigarna.ognjisce.si/) ali pa v posebni prilogi, ki je priložena majskemu Ognjišču. Majhen izbor knjig in, upamo, tudi idejo za obdarovanje ob prvih zakramentih smo vam pripravili na str. 103.

1305-124B - plamen

Za tisk smo pripravili “izbor iz rubrike Indijanček”, ki je nekakšen “zaščitni znak” naše revije. Številne generacije najmlajših (in ne samo nje) so rastle ob njem in vsak mesec spremljale duhovite dogodivščine prvotnega prebivalca Amerike, ozaljšanega s perjanico. Ta duhoviti strip je za mnoge ena prvih stvari, ki so jih pogledali v naši reviji. Sedaj bo 100 najboljših izšlo v posebni reviji z nekaj spremnega besedila: kje se je rodil Indijanček, kdo je njegov ‘oče’ in kako smo ga posvojili pri Ognjišču.

1305 124B plamen

Naj vas ob tem spomnimo na doslej izdani reviji. Prva je namenjena mladim z naslovom Rad te (se) imam, druga, Radost zrelih let pa starostnikom. Obe sta še na voljo in sta koristno branje ter izredno praktično darilo.

beleznica plamen

Prav tako smo pripravili za tisk prvo knjižico s spodbudnimi mislimi Vzemi si čas. Tej bodo sledile še druge. Te knjižice so nekakšne sestrice zbirke Moje čestitke, ki ste jo zelo lepo sprejeli in jih radi pridenete k darilom za rojstni dan, za god, ob zakramentih (krst, obhajilo, birma, poroka), pa tudi ob zahvali ali izražanju sožalja.

beleznica plamen

Novost v slovenskem prostoru je knjiga Karla Bedernjaka o krščanskem odnosu do živali – Etološka etika. Avtor poudarja da mora človek svojo etično in moralno odgovornost pokazati tudi v odnosu do živalskega sveta. Druga skrajnost pa je malikovanje živali in pretirano ukvarjanje z njimi, ki meji že na mučenje. Knjiga ponuja odgovore na vprašanja kako smemo ravnati z živalmi in ostati kristjani. Več o knjigi na str. 114.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2018, leto 54, št. 6, str. 4.

Zajemi vsak dan

Kristus je trpel za nas in nam zapustil zgled, da bi hodili po njegovih stopinjah ... Ko so ga sramotili, ni vračal sramotenja, ko je trpel, ni grozil, ampak je vse prepustil njemu, ki pravično sodi.

(apostol Peter)
Petek, 29. Marec 2024
Na vrh