Urednikova beležnica januar 2018

beleznica bozo

Z januarsko številko, ki je tudi božična, začenjamo nov letnik Ognjišča in novo podobo revije v njem. V nov letnik smo vnesli nekaj več novosti kot sicer. Sami boste spremembe opazili. Morda je prva ta, da so članki nekoliko krajši in zato smo jim lahko dodali nekaj novih vsebin. Daljše članke smo ‘razbili’ tako, da smo jim dodali nekaj krajših, zanimivejših vsebin (kratke zgodbe, zanimivosti, povzetek papeževih misli, iskrice ...). Prej so bile te vsebine v ‘enem bloku’, sedaj pa so razporejene po reviji.

1305-124B - plamen

V novem letniku vsebinskih blokov skoraj nismo spreminjali, le označeni so drugače. Karel Gržan je lani končal z nizom humoresk. Izdali smo jih v knjigi Jaz, Čarli Čeplin, ki postaja prava uspešnica. Letos pa bo pisal o svetopisemskih besedilih In za pot veste. Nov sodelavec je tudi znani duhovnik in kolumnist Branko Cestnik, ki se bo z urednikom Matejem Erjavcem pred sinodo o mladini pogovarjal o problematiki mladih. Nova je družinska ‘rubrika’ Družina gre na potep.

1305-124B - plamen

Novo Ognjišče ima manj strani, tudi zato, ker smo krajšali članke. Zaradi tega vam bomo skušali večkrat dodati ‘darilo’. Tako vam v prvi številki podarjamo stenski koledar, na njegovi hrbtni strani pa poster s papežem Frančiškom ter njegovim povabilom k branju nove knjige DOCAT. Knjigo, ki je povzetek družbenega nauka Cerkve za mlade, si je želel papež. S koledarjem bo reviji pripeta tudi naročilnica, s katero boste lahko nekomu podarili naročnino na Ognjišče. Vabimo vas, da to naredite, saj boste tako obdarovanca razveselili kar 12-krat v letu in mu s tem posredovali tudi koristne in duhovne vsebine.

1305-124B - plamen

Bogata vsebina Ognjišča dokazuje, da manj strani nikakor ne pomeni manj vsebine, ampak le krajše in berljivejše članke. Tako se kot eni prvih v tokratni prilogi spominjamo 200-letnice odkritja Postojnske jame in predstavljamo zgodovino, povezano z obiskovanjem te svetovne znamenitosti, tudi s posebno božično ponudbo živih jaslic.

1305-124B - plamen

Tokratni gost meseca dr. Jože Ramovš je v Ognjišče pisal članke o medgenaracijski solidarnosti. Sedaj so njegovi članki pa tudi drugi, zaradi želje, da bi ti bili zbrani na enem mestu, izšli v reviji z naslovom Radost zrelih let. Izbrani članki so bili objavljeni v rubrikah: Kakovostno staranje, Oskrba onemoglih, Skrb za starostnika, nekaj pa smo jih pripravili za to izdajo revije. Vsebine so lahko v veliko pomoč starostnikom in tistim, ki skrbijo posebej zanje v domačem okolju in vsem, ki sta jih presenetila onemoglost in bolezen, zlasti starostna demenca, najbližjih.

1305 124B plamen

Ob tem bi vas spomnili tudi na podobno revijo, ki je namenjena mladim: Rad te/se imam. Namenjena je mladim pri pripravi na birmo, pri mladinskem verouku in v študentskih skupinah. S pridom jo bodo vzeli v roke tudi kateheti, animatorji, skavtski voditelji pa tudi starši. Praznični čas je priložnost, da jih obdarimo s to lično revijo.

beleznica plamen

V mladinski prilogi vam poleg znanih vsebin v branje priporočamo novo rubriko Roberta Friškovca, ki s pomočjo mladih in njihovih pogledov poskuša odgovarjati na vprašanja mladih. Ker je danes svet zelo prežet z digitalnimi tehnologijami, nam bo letos Blaž Lenarčič opisoval nevarnosti, na katere lahko mladi naletijo v digitalnem svetu. Kot kolumnist se nam je pridružil Marko Rijavec, ne bo pa manjkalo niti vsebin iz sveta popularne kulture.

beleznica plamen

Ob koncu naj vam samo še zaželim globoko doživete božične praznike, v novem letu pa vse dobro in seveda – ostanite zvesti bralci, naročniki in razširjevalci Ognjišča.

RUSTJA, Božo. (Iz urednikove beležnice). Ognjišče, 2018, leto 54, št. 1, str. 4.

Zajemi vsak dan

Preden naj svet privedemo k veri in ga sploh pritegnemo, se mu moramo približati in z njim govoriti.

(sv. Pavel VI.)
Sreda, 24. April 2024
Na vrh