Krizmena maša

V župnijskih oznanilih sem prebrala, da je v naši stolnici danes krizmena maša. Zanima me, zakaj se tej maši pravi ‘krizmena’? (Janja)
na kratko 04 2017aPri maši na veliki četrtek dopoldne (letos zaradi pandemije kasneje) se v stolnici zberejo ob svojem škofu (skoraj) vsi duhovniki njegove škofije. Med somaševanjem je pomenljiv obred blagoslovitve krstnega in bolniškega olja ter posvetitev krizme (oljčnega olja, kateremu je primešana dišavna snov); prav po posvetitvi krizme je ta sveta maša dobila ime. Bolniško olje, ki krepi bolnike v njihovi bolezni, da bi mogli prenašati bolečine in jih premagati ter da bi dosegli odpuščanje grehov, škof blagoslovi pred očenašem. Krstno olje, s katerim se utrjuje učinek molitev, da bi se krščenci mogli ustavljati hudemu in grehu, se blagoslovi po prošnji po obhajilu. Pri posvetitvi krizme, ki se opravi zelo slovesno pred blagoslovom na koncu maše, sodelujejo vsi navzoči duhovniki kot člani velike družine, katere oče je škof. Sveta krizma se uporablja pri maziljenju novokrščencev in birmancev ter duhovnikov in škofov, kar razodeva, da s tem maziljenjem postanemo deležni Kristusove trojne službe: duhovnika, preroka in kralja. (sč)

 Silvester Čuk, Ognjišče (2017) 4, str. 47

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh