19. marec

LETA 1813 ROJEN DAVID LIVINGSTONE

19 03 1813 David LivingstoneŠKOTSKI MISIJONAR IN RAZISKOVALEC († 1873)

Škotski misijonar David Livingstone je v letih od 1841 do 1873 odkril in raziskal prostrana področja v južni in vzhodni Afriki; prvi je raziskoval v porečju reke Zambezi in odkril Viktorijine slapove, jezero Njasa in več drugih jezer. Kot največji britanski raziskovalec Afrike, ki je največ prispeval k raziskovanju te celine, je pokopan v westminstrski katedrali v Londonu. Po njem se imenuje mesto v Zambiji v bližini Viktorijinih slapov.

 

LETA 1927 ROJEN JOŽKO BENEDETIČ

06 02 1993 Jozko BenedeticDUHOVNIK, DUHOVNI VODITELJ, VZGOJITELJ († 1993)

Rojen v Vipolžah v Goriških Brdih, bogoslovje je začel v Gorici, nadaljeval in končal pa na Teološki fakulteti v Ljubljani. Leta 1951 je bil posvečen v duhovnika in bil prvih enajst let župnik v Šmartnem v Goriških Brdih, župnijo je duhovno prenovil in obnovil cerkev. Potem je bil štirinajst let spiritual (duhovni voditelj) v Malem semenišču v Vipavi. V tem času je doživel razcvet duhovnih poklicev in več sto fantom pomagal odkriti in preveriti duhovni poklic. Leta 1977 je prišel za župnika v Solkan, kjer je devet let gradil duhovno cerkev, iskal in vzgajal nove sodelavce. Leta 1986 je postal duhovni voditelj bogoslovcev v Ljubljani in z veliko ljubeznijo in predanostjo oblikoval duhovno podobo mlajših duhovnikov. Veliko je tudi pisal, predvsem članke duhovne in pastoralne vsebine v reviji Božje okolje in Cerkev v sedanjem času ...

njegove misli:

  • Knjiga je moja njiva in moj vinograd.
  • Semenišče je najlepši vrt naših škofij, z vseh delov naše domovine je tu zbran najlepši cvet mladosti. To je dvorana zadnje večerje, kjer se izbrani pripravljate na premagovanje samega sebe, na kraljevo službo.

o njem:

  • Bil je odličen duhovnik, zvest Bogu, Cerkvi in našim ljudem. Celo življenje se je z neprestanim branjem in študijem izpopolnjeval v teologiji. Trdno je bil zasidrav v veri svojih prednikov ... s pomočjo bogatega duhovnega življenja je iskal dušnopastirske rešitve za sedanjost, v vsej odprtosti za prihodnost. (škof Metod Pirih)

 

LETA 1932 UMRL IGNACIJ HLADNIK

19 03 1932-Ignacij-HladnikSLOVENSKI SKLADATELJ IN ORGANIST, AVTOR HIMNE SLOVENSKE VERNOSTI (*1865)

Prešernova zdravljica, ki jo je uglasbil Stanko Premrl, je bila izbrana za slovensko državno himno. Za "himno slovenske vernosti" pa bi lahko izbrali pesem Marija, skoz' življenje, tako zaradi vsebinsko bogatega besedila Luke Jerana, kakor tudi priljubljene melodije Ignacija Hladnika. Ne moremo si predstavljati večje verske slovesnosti na Slovenskem, ki se ne bi zaključila s to mogočno pesmijo, katere skladatelj je umrl na današnji dan.

... več o njem si preberite v obletnici meseca 09_1995

 

LETA 1939 UMRL FRANC KOVAČIČ

19 03 1939 Franc KovacicDUHOVNIK, FILOZOF, TEOLOG IN ZGODOVINAR (* 25. MAREC)

Za mariborsko nadškofijo je bilo leto 2009 "Slomškovo leto" v spomin na zgodovinsko dejanje bl. Antona Martina Slomška, ki je sedež škofije iz Št. Andraža v Lavantinski dolini na Koroškem leta 1859 prenesel v Maribor. Življenje in delo škofa Slomška je lepo predstavil zgodovinar Franc Kovačič v knjigi Služabnik božji Anton Martin Slomšek, ki je izšla (v dveh delih) pri celjski Mohorjevi družbi leta 1934 in 1935.

 

LETA 1905 ROJEN MILE KLOPČIČ

16 11 1905-Mile-KlopcicPESNIK IN PREVAJALEC († 1984)

Med najbolj znana besedila pesnika Mileta Klopčiča spada pesem Mary se predstavi, v kateri je združil motiv ločitve od idiličnega kmečkega sveta z nacionalnim vprašanjem izseljenstva. To je občutil na lastni koži, saj mu je zibelka tekla v Franciji, kjer je delal njegov oče kot rudar.

njegovi verzi:

  • Preveč nikar ne izprašuj! / V Detroitu sem doma, 14 sem stara, / z imenom Mary. Če spomin ne vara, / bila rojena sem nekje ob Savi. / A res ne vem, kako se kraju pravi, / tako je daleč in ves tuj. // Če bi hoteli, naj še več povem, / bi zmedli me, to vam priznam. / Odkar smo dom svoj zapustili, / smo ga otroci pozabili. / Kako bilo je, več ne vem, / in rodnih krajev ne poznam. // A mati pravi, da je tam lepo, / da stanovali smo v dolini, / v naselju majhnem pod goro. / V pobočjih v soncu njive so ležale, / ob vodi dan in noč so mleli mlini / in stope so do zore topotale. (Mary se predstavi)

iskalec in zbiralec Marko Čuk

Zajemi vsak dan

Za pomoč se bom obrnil k Bogu in Gospod me bo rešil. Zjutraj, opoldne in zvečer bom zaupljivo molil in Bog me bo uslišal.

(Psalm 54)
Petek, 19. April 2024
Na vrh